Strukovna škola u Posušju jedna od najrazvijenijih u regiji; vrijeme je za upis novih đaka

Ono čime se Posušani zaista mogu ponositi je Srednja strukovna škola Posušje. U ovoj školi zadnjih nekoliko godina događaju se promjene koje ju svrstavaju u jednu od najopremljenijih škola na ovim prostorima. Entuzijazam vodstva škole te spremnost njenih djelatnika za svladavanje novih i zahtjevnih izazova donio je posuškim đacima pregršt metoda i nastavnih materijala o kojima ostali učenici u Bosni i Hercegovini mogu samo sanjati.


Malo je poznato da učenici strukovne škole iz Posušja svoj zanat peku na visokokvalitetnim i modernim uređajima poput 3D printera. Nedavno su tako na tom uređaju napravljeni viziri za potrebe građana zbog pandemije koronavirusa. Osim 3D printera učenici uz pomoć profesora rade u Solidworksu, računalnom programu kojim su se do sada mogla hvaliti samo sveučilišta. Osim toga, škola je profesorima osigurala i obuku za rad u spomenutom programu.
Da se dobro radi i u smjeru zdravstva, pokazuje i medicinska škola koja je upravo ove godine iznjedrila svoju prvu generaciju medicinskih sestara i tehničara. Baš onda kad je svijetu ova struka nemjerljivo potrebna.
Valja napomenuti kako polaznici ovog zanimanja imaju dogovorenu praksu u DZ Posušje kao i u SKB Mostar.

Prilog RTV-HB o Srednjoj strukovnoj školi Posušje, od 43. minute.

Novo zanimanje, elektrotehničar

Od ove godine, Srednja strukovna škola Posušje upisuje i prvi razred elektrotehničara. Riječ je o zanimanju koje je jako popularno na tržištu rada, a s obzirom na vrhunske uvjete u školi, a tu se prvenstveno misli na 2 moderna IT kabineta kao i stručan nastavnički kadar, nema sumnje da će i ova struka biti uspješna.

Sve struke imaju kabinete za praksu

Ono čemu teži zapadni svijet jest kvalitetna praktična nastava. Upravo se po tom principu vodi i Srednja strukovna škola koja je u svojim prostorijama svim strukama omogućila moderno opremljene kabinete. U njima se primijenjuje naučena teorija i oni su zapravo najvažniji dio za sve strukovne sadržaje.

Strukovna škola sve popularnija

Sudeći po dosad viđenom, učenici sve više biraju strukovnu školu jer im nudi puno više mogućnosti. Osim što se nakon završenog četverogodišnjeg obrazovanja može raditi u struci, moguće je i nastaviti obrazovanje na bilo kojoj visokoj instituciji. Tako učenici strukovne škole mogu polagati Državnu maturu po istim uvjetima kao učenici gimnazije.

Kuhari su pripremili tradicionalna jela za dane kruha.

CNC – operater, struka koju Europa cijeni

S obzirom da je struka CNC operatera deficitarna u našem kraju, strukovna škola je prije nekoliko godina pokrenula taj smjer uz suradnju s privrednim sektorom Općine Posušje te samom Općinom Posušje koja je bila nositelj projekta.

Naime, novac za nabavku strojeva za praktičnu nastavu povučen je iz EU fondova kroz projekt prekogranične suradnje (IPA). To je još jedan primjer kako se EU fondovi mogu koristiti iako živimo u državi koja nije članica Europske unije.

Strugalica izrađena pomoću 3D printera u Srednjoj strukovnoj školi u Posušju.

Uspješna suradnja s lokalnim gospdarstvenicima – ključ uspjeha

Lokalni gospodarstvenici imaju sluha za obrazovanje i upravo se na suradnji s njima gradi ova kvalitetna priča. Kuhari su, primjerice, već uspješno pripremali svoje delicije u vlastitoj kuhinji koja se nalazi u prostorijama škole, a opremljena je donacijama lokalnih gospodarstvenika. Isti je slučaj i sa IT kabinetima te kabinetom za medicinsku struku.
Treba posebno istaknuti kabinet za praksu ekonomista koji je jedinstven u Bosni i Hercegovini. Ekonomisti ove škole imaju mogućnost vođenja virtualne tvrtke i kroz nju prolaze sve ono što prolazi jedna “prava” tvrtka.

Osim materijalne pomoći lokalni privrednici su od iznimne važnosti za obavljanje prakse u realnim uvjetima. Učenici se u proizvodnim pogonima kao i logističkim odjelima susreću sa svim onim situacijama koje zahtjevaju primjenu teorije naučene u školskima klupama. Ovakav način rada je zastupljen u zapadnim zemljama i omogućuje učenicima već nakon srednje škole spremno izaći na tržište rada.

Solarni automobil – kruna uspješnog rada i suradnje

Evo kako je izgledao prvi solarni automobil izrađen u Strukovnoj školi u Posušju

Kad se stvari poslože onako kako treba, uspjeh dolazi kao nuspojava. Tko bi rekao da će učenici u jednoj školi u Bosni i Hercegovini napraviti solarni automobil. No, Srednja strukovna škola Posušje već dvije godine šalje svoje solarne automobile na natjecanje u Sisak. Automobili su to koje pokreće sunce, koji su ekološki prihvatljivi i što je najvažnije koji su napravljeni u Posušju.
Obrazovanje uistinu može biti pravo zadovoljstvo.

Učenici Srednje strukovne škole Posušje sa svojim remek djelom. 2. verzijom solarnog automobila.

posuski.info