​Zašto je Crkva svetog Antuna u Šri Lanki ostala simbolom nade unatoč pokolju

Zbog napada koji se dogodio na Uskrs na Šri Lanki, zatvorena je Crkva sv. Antuna, javlja BBC. Crkva poznata po tome da otvara vrata vjernicima različitih vjeroispovijesti, bila  je jedno od mjesta najsmrtonosnijih bombaških napada ove nedjelje.

Prvi puta u svojoj 175-godišnjoj povijesti, posjetiocima i vjernicima nije dozvoljeno ući u crkvu.

Put do svetišta u okrugu Kochchikade u Colombu poznat je mnogima, koji bi, bez obzira kojoj religiji pripadali, redovito dolazili tamo tražiti blagoslove.

Uslišane molitve

Naime, unatoč tome što se radi o pretežno rimokatoličkoj crkvi, njezin zaštitnik stekao je reputaciju “čudotvorca”. Mnogi vjernici pričaju kako nema tog zahtjeva, malenog ili velikog, koji ne bio uslišan.  

Međutim, u ponedjeljak, dan nakon eksplozije bombe, situacija se promijenila i stvari više nisu iste.

Najmanje 290 mrtvih

Podsjetimo se, u koordiniranim  bombaškim napadima koji su se dogodili na Uskrs u Šri Lanki ubijeno je najmanje 290 osoba. Još 500 ih je ranjeno pa se strahuje da bi konačni broj mrtvih mogao biti puno veći.

Mete lokalne islamističke grupe koju se sumnjiči za napad bila su tri luksuzna hotela te tri katoličke crkve koje su u to vrijeme bile pune jer se slavio Uskrs. Kršćani su manjina u Šri Lanki gdje čine manje od deset posto stanovništva. Napad je, prema novim informacijama, izvelo šest bombaša samoubojica.

Budist koji štuje svetog Antuna

Umjesto gomile vjernika, oko crkve se većinom rasporedila policija, a sama građevina okružena je žutom trakom.

Među skupinom koja se ipak okupila ispred svetog mjesta hodočašća, bio je i Prabath Buddhika. Buddhika je budist, ali snažno vjeruje u moć svetog Antuna.

“Moja kuća je upravo ovdje”, pokazao je novinarima BBC-ja, dodajući da je pohađao crkvu otkad je bio dijete.

Poput mnogih drugih, Buddhika je potrčao prema crkvi nakon što je čuo eksplozije. Rekao je kako je nemoguće riječima opisati pokolj koji je ondje vidio, ali da taj strašan prizor nije spriječio mnoge ljude, koji su došli iz cijelog okruga, da priteknu u pomoć.  

Među njima je bio Peter Michael Fernando, katolik koji živi blizu crkve. Spavao je kada se dogodila eksplozija, a probudilo ga je to što se krevet počeo snažno tresti zbog snage eksplozije. Potrčao je prema crkvi nakon što je ugledao oblak dima koji se iz nje diže u nebo.

Djeca su krvarila

“Posvuda su bila tijela i dijelovi tijela. Vidio sam da su dvije osobe koje su još uvijek bile žive, pa sam im pomogao da dođu do vozila hitne pomoći. Plakao sam”, ispričao je Fernando i dodao kako nikada neće zaboraviti djecu koja su bila ozlijeđena tijekom napada.

“Vrištala su i krvarila. Pokušali smo pomoći koliko smo mogli. Odnio sam jednu djevojčicu u kombi, izgubila je nogu”, kazao je.

Legenda o čudu

Prema svećeniku Leu Pereri, župniku koji služi u blizini, Crkva Sv. Antuna uvijek je bila povezana s čudima.

Prema lokalnoj legendi i zapisanoj povijesti, crkvu Sv. Antuna podigao je svećenik Antonio iz Cochina na jugu Indije. Mada je to za vrijeme nizozemske vladavine u 18. stoljeću bilo zabranjeno, potajno je prakticirao katoličanstvo i uspio sagraditi crkvu, nakon što se, prema legendi, dogodilo čudo.

Mještani su mu u jednom trenutku prišli u panici i javili da se podiže razina mora. Ubrzo se more povuklo, a za sobom je ostavilo pješčanu obalu. Postavio je tamo križ i sagradio malu crkvu od blata u kojoj je ostao sve do svoje smrti.

Otac Leo tvrdi kako su se čuda događala tijekom cijele povijesti te crkve te da su mnogi vjernici posvjedočili kako su im molitve koje su u njoj uputili bile uslišane.

Vjernici će se vratiti

“Ovo nije obična crkva. Tko god je počinio ovaj strašan napad, nije znao s čime se petlja. Neće im to proći samo tako. Plaćat će za to generacijama“, rekao je Buddhika.

Crkva svetog Antuna za mnoge u zajednici simbol je pluralnosti i tolerancije u Šri Lanki, podsjetnik da su, prije ovog terorističkog napada, različite religiozne zajednice tradicionalno živjele zajedno u miru i prigrlile međusobna uvjerenja i razlike.

Simbol nade

To možda objašnjava zašto su se mnogi stanovnici opet okupili oko nje kako bi izrazili tugu zbog onoga što se dogodilo.

U ovom najmračnijem satu, piše BBC, crkva nastavlja biti simbol nade – da će mnogi stanovnici odlučiti držati se zajedno unatoč međusobnim razlikama i burnoj prošlosti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.