7 Zanimljivosti o povezanosti djeteta i majke u najranijoj dobi

Majčin dan se slavi svaku godinu, druge nedjelje u svibnju. Vrijeme je to posvećeno najvažnijoj osobi u životu, životu koji vam je podarila ona, vaša majka.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o povezanosti djeteta i majke u najranijoj dobi života. Ovakvim pitanjima najviše se pozabavila psihologija.

• Dijete još u utrobi majke osjeća jaku povezanost s majkom, prepoznaje njen glas, registrira pjevanje i tepanje, te reagira na njih.

• Zanimljivo je da dijete u utrobi osjeća je li poželjno ili ne. Istraživanja su pokazala da majke koje su imale želju za djecom imaju lakšu trudnoću i porod, za razliku od onih majki s premišljanjima o djeci i majčinstvu koje su bile pod većim rizikom od ranijeg poroda. Također dokazano je da takve majke prate i jače mučnine u prvom tromjesečju trudnoće te druge tegobe uz teži porod.

• No povezanost djeteta i majke se nastavlja i dalje, budući da fetus nakon 6 mjeseci trudnoće putem hormona dijeli s majkom emocije u određenim stanjima.

• Emocije tijekom trudnoće su različite, te stalno variraju zahvaljujući lučenju hormona, ali kada govorimo o normalnim stanjima, nema brige. Ipak ako je majka duži vremenski period pod stresom, anksioznošću ili pak depresijom, ona će u većini slučajeva roditi dijete s istim poteškoćama.

• Stres i depresiju majka može prenijeti na dijete i nakon poroda, ako do takvih stanja i nije dolazilo u tijeku same trudnoće.

• Djetetova povezanost s majkom više nije fizička nakon poroda, ali djetetova povezanost ne prestaje nakon njegova rođenja. Tako je zanimljivo da dijete osjeća odsutnost majke te njenu prisutnost u prostoriji, što dijete smiruje, njegova temperatura tijela se mijenja, a nervoza nestaje.

• Također povezanost majke je dosta jača, od povezanosti s ocem djeteta, ali dijete isto tako još u utrobi prepoznaje očev glas i razlikuje ga od majčina, kao i sam njegov vizualni lik pri rođenju. No ipak je potrebno malo više truda očeva, da bi se dijete osjećalo jednako sigurno i smireno u prisutnosti oca, kao što je to u prisutnosti majke.

Zato danas nisu toliko važni pokloni, budite uz svoje majke. Poljubac, lijepa riječ i zagrljaj je nešto što će sjetiti na vašu povezanost, jer jedna je majka. Sretan Majčin dan!

Valerija Bago

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.