9 vijećnika u Posušju u 2022. nije progovorilo, a u Ljubuškom 17

Prema redovitom istraživanju kojeg provoditi Centar za građansku suradnju iz Livna zabilježena je aktivnost općinskih vijećnika iz 2 grada i 2 općine županije Zapadnohercegovačke.

9 vijećnika iz Posušja se tijekom cijele 2022. godine nije javilo za riječ. U našoj županiji vijećnici iz Ljubuškog drže rekord 17 ih se nikako nije javilo. Širokbriježani su jednaki kao Posušani, 9 ih se nisu javili za riječ, a vijećnici iz Gruda su najbolji, samo 5 ih je bilo bez riječi.

U periodu od 1.1. do 15.11.2022. godine Centar za građansku suradnju vršio je monitoring aktivnosti vijećnika i vijećnica u GV/OV: Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Livno, Kupres, Tomislavgrad, Posušje, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški i Čapljina.

  • Aktivnih vijećnika/ca je 70 od ukupno 245 ili 28,57%. Oni se informiraju prije početka sjednica, pročitaju materijale, diskusije su suvisle, korisne, nema neprovjerenih informacija i nema nepovezanih diskusija izvan dnevnoga reda.
  • Srednje ili povremeno aktivnih vijećnika/ca je 26 ili 10,61%, to znači da se na sjednici jave jednom ili su na nekim sjednicama aktivni, dok su na drugim sjednicama pasivni.
  • 149 ili 60,82% vijećnika/ca je neaktivno odnosno pasivno (76 vijećnika/ca su se za godinu dana mandata javili za riječ samo jednom ili nekoliko puta, a čak 73 vijećnika/ca se nikada nije javilo za riječ).

Prema intenzitetu sudjelovanju vijećnika/ca na sjednicama OV/GV možemo ih podijeliti na: aktivne (vijećnik/ca koji na svakoj ili skoro svakoj sjednici sudjeluje u radu, postavlja pitanja, daje prijedloge, diskutira i dr.), srednje aktivne (vijećnik/ca koji sve radi kao i aktivni vijećnik/ca, ali nema taj kontinuitet, npr. na pojedinim sjednicama je aktivan, a  na drugim pasivan), neaktivne (vijećnik/ca koji je sudjelovao u raspravama, postavljao pitanja samo na nekoliko sjednica, ovdje smo uvrstili vijećnike/ce koji su se do pet puta javili u periodu od jedne godine) i one koji se u godinu dana mandata nikad nisu javili za riječ (vijećnici/ce koji uglavnom dolaze na sjednice, ali ne sudjeluju u raspravama, ne postavljaju pitanja, ne repliciraju i dr.). – navodi se u Izvještaju o aktivnosti općinskih/gradskih vijećnika/ca s područja 11 općina/gradova za 2022. godinu.

Kompletan izvještaj o radu općinskih/gradskih vijeća i uprava te pojedinačne izvještaje za sve vijećnike/ce iz 11 općinskih/gradskih vijeća možete pronaći na službenoj stranici Centra za građansku suradnju.

Posušje.info

7 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.