Afera s kupljenim diplomama u BiH: “Kupovala se i na benzinskim postajama”

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić potvrdio je danas da je predložen pritvor za pet osoba koje se tretiraju kao pripadnici kriminalne skupine umiješane u izdavanje krivotvorenih diploma privatnih fakulteta i škola, ustvrdivši da se u BiH takva diploma mogla kupiti i na benzinskoj postaji.

Kajganić je novinarima u Sarajevu potvrdio kako je, tijekom operacije pod kodnim nazivom Klaster, koja je provedena ranije ovog tjedna, uhićeno ukupno 11 osoba koje se povezuju s izdavanjem i prodajom krivotvorenih diploma, a njih petero bi trebalo ostati u pritvoru do podizanja optužnice, dok su za ostalih šestero predložene mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta.

Policija je tijekom racije provedene u utorak pretražila desetak lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, pri čemu su na meti istražitelja bili privatna sveučilišta i visoke škole smještene u tim gradovima.

Tužitelj Kajganić potvrdio je kako su pod istragom odnosno privedeni rektori, dekani i profesori tih ustanova. 

“Ovo je jedan od do sada najznačajnijih predmeta u borbi protiv korupcije u BiH”, ustvrdio je Kajganić dodajući kako je ovo tek vrh ledenog brijega te da se istraga vodi u kontinuitetu od 2020. godine.

Kazao je kako je u BiH svima poznata činjenica da se diplomu moglo kupiti “na benzinskoj postaji” što, kako je istaknuo, jasno dokazuje da na privatnim sveučilištima i školama netko ne radi dobro svoj posao.

Sada su, po njegovim riječima, prikupljeni dokazi o postojanju organizirane kriminalne skupine koja se bavila prodajom diploma. U konačnici je to dovodilo do situacije da se, primjerice, diploma, pa čak i dokaz o doktoratu na privatnim sveučilištima, uz plaćanje mita, mogla dobiti u roku od pet dana.

U Tužiteljstvu BiH smatraju kako je to temelj svake druge korupcije jer onaj tko kupi fakultetsku diplomu na sličan način nastavlja djelovati kada se zaposli u pravosuđu, policiji ili zdravstvu.

“To je temelj sistemske korupcije, a zloporabe u visokoškolskim ustanovama katalizator su cjelokupne korupcije u BiH”, izjavio je Kajganić.

Kao primjer dalekosežnih problema koje stvara ovakav oblik korupcije naveo je činjenicu da je pronađena i krivotvorena diploma inženjera građevinarstva. Podsjetio je na potres u Turskoj i Siriji, gdje su se zgrade rušile kao kule od karata upravo zbog loše gradnje.

“Ustanove koje tako prodaju diplome ne smiju postojati”, kazao je glavni tužitelj dodajući kako sada očekuje brzo podizanje optužnica u nekoliko desetaka predmeta te procesuiranje odgovornih koje čekaju kazne od najmanje deset godina zatvora.

Tužiteljstvo će provesti i mjere kako bi se zaplijenila imovina nelegalno stečena preprodajom diploma, a Kajganić je najavio kako će tražiti pomoć u istrazi od drugih država.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.