Apsurd: Peleta ima, ali ga se ne može kupiti

Apsurdna situacija događa se u BiH – peleta ima, ali ga se ne može kupiti.

Naime, zbog zabrane izvoza i ograničene cijene, a ona iznosi 560 KM po toni, proizvođačima se ne isplati prodavati ga jer, kako kažu, idu u minus. S druge strane, distributeri, u nemogućnosti da ga nabave, odlučuju se povući ga iz ponude te tako na bh. tržištu dolazi do nestašice peleta. 

U svemu najviše ispaštaju građani. Kako je za Avaz kazao glasnogovornik Drvosječe Muhamed Helać, zbog zabrane izvoza i neisplativosti plasiranja peleta na naše tržište mnogo je tvornica obustavilo rad, a oni koji su na lagerima imali pelet po ranijim, višim cijenama, odlučili su ga povući iz prodaje. 

– Trenutačno na tržištu BiH vlada dosad nezapamćena nestašica. Vrlo je mali broj proizvođača s kojima možemo pregovarati, dosta njih obustavilo je proizvodnju i s te strane nam je otežano. I nama je teško doći do peleta, a kamoli građanima koji se doslovno muče kako bi nabavili pelet, ali je situacija takva da ga se nema gdje nabaviti – kazao je Helać. 

Objašnjava da nitko ne može utjecati na to hoće li netko prodavati svoj proizvod ili neće, ali da nitko ne želi biti u minusu. 

Predsjednik Asocijacije proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović kaže kako je proizvodnja peleta ugrožena zbog nereagiranja vlasti svih razina. 

– Proizvođači su uputili niz apela da im se dopusti izvoz na koje nitko nije reagirao. Daljnje inzistiranje na zabrani izvoza vodi prema definitivnom uništenju proizvodnje u BiH. Proizvođači su uvijek opskrbljivali po najboljim cijenama na tržištu, sve uzbune oko visokih cijena nisu došle od proizvođača, već trgovaca – istaknuo je Ivanović. 

Ivanović objašnjava da proizvođače dodatno zabrinjava to hoće li uspjeti vratiti kupce s inozemnog tržišta koje su izgubili zbog zabrane izvoza. 

– Možda ćemo sljedeće godine morati kupovati pelet iz Hrvatske ili Srbije, od naše sirovine, a to je apsurd svih apsurda – kazao je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.