Bahmut pod stalnim napadima, situacija “kritična”

Ukrajinske snage u četvrtak ujutro i dalje drže položaje u razrušenom Bahmutu, a pod stalnim su napadima ruskih trupa koje žele ostvariti svoju prvu veliku pobjedu u više od pola godine, javlja Reuters.

Rusija smatra da bi zauzimanje Bahmuta otvorilo put potpunoj kontroli nad ostatkom strateške industrijske regije Donbas koja graniči s Rusijom, što je jedan od glavnih ciljeva invazije započete 24. veljače prošle godine.

Ukrajina pak ocjenjuje da Bahmut ima ograničenu stratešku važnost, no unatoč tome pruža žestok otpor.

Zastupnik u ukrajinskom parlamentu Serhi Rahmanin smatra da se obrana Bahmuta vjerojatno ne može nastaviti u nedogled.

“Vjerujem da ćemo prije ili kasnije vjerojatno morati napustiti Bahmut. Nema smisla držati ga pod svaku cijenu”, izjavio je u srijedu za radio NV.

No, istaknuo je da se Bahmut trenutno brani s nekoliko ciljeva – nanijeti što više gubitaka Rusiji te ju natjerati na upotrebu streljiva i resursa.

Bitka za Bahmut započela je prije otprilike sedam mjeseci, ali posljednjih tjedana Rusi su napredovali s tri strane, pa ukrajinskim braniteljima preostaje izlaz na zapadu.

“Postoji opasnost da se naš garnizon u Bahmutu nađe u okruženju”, rekao je vojni analitičar Oleh Ždanov u objavi na YouTubeu, ocjenjujući situaciju kao “kritičnu”.

Ždanov je pojasnio da ruski neprijatelj pokušava presjeći rute koje se koriste za opskrbu ukrajinskih snaga u Bahmutu.

“Ruske snage ne mogu pobijediti u uličnim bitkama u Bahmutu ili zauzeti grad direktnim napadom. Jedini način na koji ga mogu zauzeti je da ga okruže”, ocijenio je Ždanov.

Ukrajinske trupe se nalaze pod “kolosalnim” pritiskom Rusa da napuste položaje na istočnoj obali rijeke Bahmutka, izjavio je Ždanov, dodajući da su ruski napadi konstantni.

“Dovoze pojačanja u kamionima i odvoze svoje ranjene u istim kamionima. Ovaj proces je konstantan, poput pokretne trake, 24 sata na dan”, rekao je.

Inače, u razrušenom Bahmutu, koji je prije rata imao oko 70 tisuća stanovnika, ostale su tisuće civila.

Granatirano više od 40 gradova i sela

Ukrajinska vojska rekla je kasno u srijedu da Rusi pokušavaju napredovati prema Bahmutu “bez prekida”, dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij ustvrdio da njegove snage “drže svaki sektor fronte pod kontrolom”.

Ruske snage također vrše pripreme za nove napade u regiji Zaporižja i na južnoj bojišnici u regiji Herson, ustvrdila je ukrajinska vojska, dodajući da je više od 40 gradova i sela granatirano, uključujući Herson i druge gradove na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, koje je Rusija napustila u studenome.

Reuters nije mogao trenutno provjeriti taj izvještaj.

Zelenskij: Zima je gotova, no prijetnja energetskom sustavu ostaje

Ukrajinci i Rusi tradicionalno obilježavaju 1. ožujka kao početak proljeća, a Zelenskij je poručio da, iako je svaki Ukrajinac osjetio poteškoće, zima je gotova, a Ukrajina se tijekom nje, zahvaljujući naporima vlade, uspjela opskrbiti energijom i toplinom.

“No, prijetnja energetskom sustavu ostaje. I nastavlja se raditi kako bi se osiguralo da energetski sustav nastavi funkcionirati”, rekao je Zelenskij u videoporuci nakon sastanka posvećenog energetskim pitanjima.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.