Baterije od magnezija kao sigurnije i učinkovitije rješenje za pametne telefone

Znanstvenici razvijaju bateriju koja će ponuditi veći kapacitet te omogućiti duže trajanje.

Učinkovito skladištenje energije jedan je od glavnih problema koji danas sprječavaju velike projekte obnovljive energije. Upravo je to jedan od razloga zašto baterije naših pametnih telefona moramo puniti svakodnevno, a ponekad i više puta u jednom danu.

Sigurnije i učinkovitije punjive baterije još uvijek su u ranoj fazi razvoja, no američki tim znanstvenika koji se bavi proučavanjem baterija i skladištenjem energije (Joint Center for Energy Storage Research) svoje je istraživanje usmjerio na baterije na bazi magnezija, lako dobavljivog i osmog po rasprostranjenosti elementa u Zemljinoj kori. Preliminarni rezultati istraživanja pokazali su da su nove magnezij baterije sigurnije, nezapaljive te da imaju veću gustoću energije od litija, a samim time i veći kapacitet.

U aktualnim komercijalnim baterijama, tekući elektroliti transportiraju punjenje između katode i anode. Oštećenje vanjskog kućišta ili prekomjerno punjenje može uzrokovati zagrijavanje i zapaljivanje elektrolita, što može uzrokovati eksploziju baterije, stoji u objavi Berkeley Laba.

Tim Odjela za energiju radio je na magnezijskoj bateriji koja može izdržati više punjenja nego litij-ionska baterija, ali nije uspio pronaći funkcionalan tekući elektrolit osmislio svoj kruti elektrolit. Znanstvenici su se na kraju zadovoljili spinelom od magnezija, skandija i selena, koji ima bolju pokretljivost iona u odnosu na elektrolite koji se mogu naći u litij-ionskim baterijama.

Mi držimo palčeve da čim prije dođu do učinkovitog rješenja jer današnji pametni telefoni vape za još pametnijim, sigurnijim, a posebno učinkovitijim baterijama koje će potrajati duže od 24 sata.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.