Bećirović poručio da je gradnja ski centra na Manjači nelegalna i pozvao Schmidta da reagira

Smatra da Pravobraniteljstvo BiH treba poduzeti pravne korake za procesuiranje onih koji krše pravne propise i uzurpiraju državnu imovinu BiH.

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene bošnjačke opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odluku vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) o gradnji ski-centra na Manjači smatra nezakonitom te najavu gradnje tog centra na zemljištu u vlasništvu države BiH naziva kršenjem odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Prema priopćenju, Bećirović ističe da su navedena dva najviša pravna autoriteta u državi njihovim odlukama jasno odredili da državnom imovinom može raspolagati jedino država Bosna i Hercegovina.

Smatra da Pravobraniteljstvo BiH treba poduzeti pravne korake za procesuiranje onih koji krše pravne propise i uzurpiraju državnu imovinu BiH.

Vrijeme je, navodi također Bećirović, da visoki predstavnik prekine destruktivnu i nelegalnu aktivnost entitetskih organa vlasti i konačno sankcionira odgovorne u RS-u koji krše Daytonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine.

– Nelegalna odluka vlasti u bh. entitetu RS predstavlja najnovije namjerno i drsko kršenje presuda Ustavnog suda BiH i obezvređivanje pozicije i autoriteta visokog predstavnika. Ovdje se radi o tek jednoj odluci koja je isplivala na vidjelo, a pitanje je koji je stvarni obim kriminalnog krčmljenja državne imovine i na lokalnim nivoima. 

Jasno je da vlasti u bh. entitetu RS od imenovanja novog visokog predstavnika igraju igru testiranja strpljenja i moći države i visokog predstavnika. U  igri političkog povlačenja konopca i nadjačavanja s najvišim državnim institucijama, vlasti bh. entiteta RS-a su do kraja zategnule konop i doveli državu do crvene linije – navodi Bećirović.

Samo mjera zabrane obnašanja javnih dužnosti svim dužnosnicima koji krše Ustav i Daytonski sporazum može spriječiti dalje pljačkanje države, a Pravobraniteljstvo BiH u međuvremenu mora hitno pokrenuti postupke i podnijeti prijave Tužiteljstvu BiH protiv prekršitelja, zaključio je on.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.