Benzinske crpke zarađuju kršenjem marži, kazne manje od zarade

Ovih dana sve je više savjeta kako uštedjeti gorivo. Genijalna poruka stiže od stručnjaka iz Amerike koji kaže da ćete uštedjeti ako manje vozite. I morat ćete jer ovo je već prevršilo svaku mjeru.

Cijena goriva na pojedinim bh. crpkama iznosi 3,81 KM. Poskupit će i životne namirnice – opet. Od subote skuplji i taksi prijevoz. Iz mjeseca u mjesec život je skuplji. Samo od ožujka indeksi su veći za više od 4 %. Ako ostanemo pasivni, još će rasti. Cijena goriva lako bi mogla dosegnuti i 4 KM.

Činjenica da se rast nastavlja, da nema nikakvih ograničenja i s jedne strane to je moguće, a s druge strane, obzirom da građani do sada nisu ni na koji način izrazili javno svoje nezadovoljstvo, nadležne vlasti nemaju razloga da ga očekuju ni ako gorivo bude iznad 4 marke, kazao je za N1 Igor Gavran, ekonomski stručnjak.

Dok građani šute, punimo proračunu, čini se aktualna je bh. politika. Vijeće ministara BiH niti jednu očku dnevnog reda od početka godine nije posvetilo inflaciji.

Mi smo izglasali izmjene Zakona o PDV-u u Zastupničkom domu, da ide 5 % kad su u pitanju prehrambeni artikli, ali to nije prošlo u Domu naroda, a sada i da vidimo da je prošlu u Domu naroda treba doći do određenih usuglašavanja što dodatno gubimo nepotrebno vrijeme, kazao je Adil Osmanović, zastupnik u Parlamentu BiH (SDA).

Ja sam, pa rekao bih na neki svoj način, bijesan na državu, što taj inflacijski porez u ovom trenutku ne koristi kako bi se na neki način olakšalo određenim socijalnim skupinama da prođu kroz ovo razdoblje, i što ne intervenira na ove energente ili neke osnovne stvari koje izazivaju ova lančana poskupljenja kasnije, kazao je Predrag Kojović, zastupnik u Parlamentu BiH (Naša stranka).

No, privremene mjere mogu se primijeniti za 24 sata. Metoda ima, kažu stručnjaci. A opcija je i prepisati, ukoliko im je lekciju teško svladati. Od susjednih zemalja, npr. Srbije i Hrvatske gdje su vlade ograničile cijene naftnih derivata. Tako je u Srbiji cijena dizela 3,48 KM, a na istom smo rangu po cijenama s Hrvatskom. A, kod nas jedina poduzeta mjera su propisane marže. A tu dolazimo do završnog udarca bh. građanima.

A završni udarac građanima zadali su pojedini poslodavci, vlasnici crpki i trgovina koji podižu cijene i više nego što je proizvod već poskupio. Tako u Republici Srpskoj, od 166 izvršenih kontrola na benzinskim cprkama, utvrđeno je da su čak njih 104 prekršile propisane marže.

No, nisu zakazale tržišne inspekcije. One ne određuju kazne koje se dodjeljuju. A koje su minorne u odnosu na iznos koji vlasnici crpki zarade kršenjem marži. Pa će i dalje kršiti. A građani ostaju potpuno nezaštićeni.

Nismo nažalost samo u inflaciji koja je sada na globalnoj razini i dalje 8 % kao što je bila na početku godine. Imamo razne mehanizme, čak je i umjetna inteligencija uključenja u prognoziranje. Stagflacija podrazumijeva inflaciju, a ovamo stagnaciju. Nezaposlenost, problem s outputom što nije nikako dobro. Trenutno svjetske kuće, npr. Svjetska banka i druge institucije upozoravaju na mogućnost stagflacije, kazala je Maja Kalajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Crveni alarm za nadležne da naprave konkretne mjere upalio se odavno. Načina ima, no ne i volje.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.