Bezočne laži bivše hrvatske ministrice Vesne Pusić o Hrvatima BiH

Valja podsjetiti kako je Vesna Pusić svojevremeno optužila Hrvatsku za agresiju na BiH, a dok je bila šefica hrvatske diplomacije incijativom da se prvo rješavaju ekonomska pitanja, svjesno opstruirala pregovore o izmjenama Izbornog zakona i tako omogućila nastavak gaženja političkih prava Hrvata u BiH.

Prijedlog novog izbornog zakona za BiH koji pokušava nametnuti HDZ BiH ne štiti prava Hrvata u BiH.

Štoviše, on bi većinu njih ostavio bez političke reprezentacije i de facto je u prvom redu uperen upravo protiv bh. Hrvata, s izuzetkom manjine koja živi u tri zapadnohercegovačke županije.

Izjavila je to u intervjuu za podgorički Monitor bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske u razdoblju između 2011. i 2016. godine Vesna Pusić.

– Taj prijedlog štiti isključivo vodstvo HDZ-a BiH, a posljedično i sadašnje lidere glavnih etničkih stranaka.Takav pristup desetljećima uništava BiH, a bosanskohercegovački Hrvati su se već toliko napatili od raznih vidova “političke pomoći” iz Hrvatske da će ih u doglednoj budućnosti nestati ako im se nastavi ovako “pomagati” – ocjenjuje Pusić.

Izjava Vesne Pusić posljedica je ili njezine neupućenosti u HDZ-ov i HNS-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ili malicioznosti.

Naime, taj je prijedlog sukladan presudi Ustavnog suda BiH koja nalaže da izaslanici u hrvatski, bošnjački i srpski klub Federalnog doma naroda budu izabrani od onih koje trebaju predstavljati, a izbor legitimnih predstavnika po presudi u predmetu Ljubić treba osigurati i za sve ostale administrativno političke razine- što znači i Predsjedništvo BiH.

Prema HNS-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona iz svake županijske skupštine birao bi se broj izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda, koji bi bio srazmjeran udijelu pojedinog konstitutivnog naroda u određenoj županiji u odnosu na ukupan broj tog naroda. S tim bi se iz županija u kojima je udio konstitutivnog naroda ispod 5 posto izabrao jedan zajednički predstavnik u pripadajući nacionalni klub Doma naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, u hrvatskom klubu Federalnog doma naroda četvorica izaslanika; iz Unsko-sanske, Bosansko-podrinjske, Sarajevske i Tuzlanske županije izabrani su glasovima Bošnjaka, a prema protuustavnim izbornim pravilima omogućeno je da bošnjačkim glasovima bude izabrano i šest takvih izaslanika, što je dovoljno za izbor kompletne izvršne vlasti u FBiH bez predstavnika stranaka za koje na izborima glasa većina Hrvata. Također, zahvaljujući protustavnim odredbama Izbornog zakona u tri mandatna razdoblja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima biran je Željko Komšić.

Valja podsjetiti kako je Vesna Pusić svojevremeno optužila Hrvatsku za agresiju na BiH, a dok je bila šefica hrvatske diplomacije incijativom da se prvo rješavaju ekonomska pitanja, svjesno opstruirala pregovore o izmjenama Izbornog zakona i tako omogućila nastavak gaženja političkih prava Hrvata u BiH, piše Hrvatski medijski servis.

Jedno od pitanja Monitora odnosilo se i na hrvatskog predsjednika (Zorana Milanovića), “koji prednjači u aktivizmu kada se radi o interesima Hrvata u BiH”.

“Tražio je da Vlada uvjetuje ulazak Finske i Švedske u NATO izmjenama izbornog zakonodavstva u skladu s prijedlogom HDZ-a i Dragana Čovića – koji nije u skladu sa odlukama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH. Kako Vi vidite ovu Milanovićevu ponudu?”, glasilo je pitanje Monitora.

– Što se tiče ulaska Finske i Švedske u NATO, to je odluka koju će za Hrvatsku donijeti Hrvatski sabor, mislim bez mnogo dileme – kratko je odgovorila Pusić.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.