BiH će plaćati daleko veće cijene goriva zbog zabrane uvoza ruske nafte

Naftna industrija Srbije (NIS), poslije novog paketa sankcija EU, neće se moći opskrbljivati ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF), potvrđeno je u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije. Kakve su moguće posljedice na BiH?

Kako su rekli u odgovoru na upit N1, Srbija nije jedina europska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čine sve da se osigura sigurna opskrba.

„Novim paketom sankcija zabranjuje se opskrba ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se opskrbljuje sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao uvoziti sve ostale vrste sirove nafte osim ruske, kao što je ranije već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, navode u ministarstvu.

BiH ima alternativne puteve opskrbe naftom, to nije samo Srbija. Međutim, sankcije EU na rusku naftu će utjecati na rast cijena nafte i kod nas, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

“U ovoj situaciji možemo samo očekivati da će se ova situacije koja se dogodila sa odlukom EU da se blokira brodski uvoz sirove nafte odraziti na cijenu goriva i to će se u konačnici odraziti na cijene koje će biti daleko veće od sadašnje”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.