BiH-Hrvatska: Svi prijelazi ostaju u funkciji, uvodi se trak za državljane EU

Nakon što je 1. siječnja 2023. Hrvatska službeno ušla u schengenski prostor, promijenile su se mnoge stvari kada je riječ o kopnenoj graničnoj crti prema Sloveniji i Mađarskoj, no ne i kada je riječ o granici dugoj 1.011 km koju Hrvatska ima s BiH.

Naime, već dulje vrijeme službenici hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova praktično primjenjuju schengenska pravila na prijelazima, a što je bilo svojevrsno razdoblje pripreme za stroge kriterije koje nameće Europska unija u osiguranju schengenske granice.

Drugim riječima, kada je u pitanju početak primjene schengenskog režima, stvari na granici u odnosu prema putnicima iz BiH ne bi se trebale mijenjati, iako postoji mogućnost da se na nekim dijelovima, a zbog činjenice da će Bruxelles imati pod povećalom sigurnosno stanje, pojave elementi zadržavanja, piše Večernji list.

S druge pak strane, brojni državljani BiH, a napose oni koji žive u pograničnom prostoru, pitali su se hoće li doći do promjena u smislu broja dostupnih prijelaza. Prema tvrdnjama nadležnih, razloga za bojazan nema.

Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH, potvrdio je u razgovoru za Večernji list kako u ovom trenutku nema nikakvih promjena kada je riječ o broju i dostupnosti graničnih prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Drugim riječima, u funkciji ostaju svi prijelazi, pa tako i oni za pogranični promet između dviju zemalja, odnosno na njihov status neće utjecati schengenska pravila.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za Večernji list su potvrdili kako se ne mijenja režim prelaska vanjskih granica Europske unije, pa tako ni režim prelaska na državnoj granici Republike Hrvatske s BiH.

Republika Hrvatska je i u dosadašnjem radu, podsjećaju, primjenjivala uredbu (EU) 2016/399 Europskog parlamenta i vijeća od 9. ožujka 2016. o Zakoniku Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), tako da se od 1. siječnja 2023. godine samo nastavlja s dosadašnjim postupanjem na vanjskim granicama EU-a.

Posebno napominjemo kako se i dalje primjenjuje sporazum o pograničnom prometu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te se ne smanjuje broj graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, a svi koji imaju upisane granične prijelaze za pogranični promet i prijelazna mjesta u pograničnu propusnicu mogu i dalje prelaziti na tim mjestima, odnosno uvjeti prelaska državne granice i za stanovnike u pograničnom području ostaju nepromijenjeni, objasnili su iz MUP-a RH.

Istodobno, velika promjena čeka sve državljane trećih zemalja, pa tako i Bosne i Hercegovine, u drugom dijelu godine, kada se očekuje da Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) postane operativan.

Radit će se o automatiziranom sustavu koji će omogućiti ulazak i evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengensku zonu, a ono što je ključno je činjenica da će državljani trećih zemalja za putovanje u schengensku zonu trebati prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja ETIAS-ove internetske stranice ili mobilne aplikacije.

Za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura, a dobiveno ETIAS odobrenje vrijedit će tri godine.

U kontekstu samih graničnih prijelaza, u idućem se razdoblju očekuje, doznaje Večernji list iz dobro obaviještenih izvora, i ugradnja traka za državljane EU-a na međunarodnim prijelazima BiH i RH, a u cilju ubrzanja prometa i izbjegavanja zadržavanja onih koji imaju putovnicu neke od zemalja članica EU-a.

A kada je u pitanju gospodarski segment, od iznimnog će značaja biti otvoriti, osim postojećih dvaju prijelaza opremljenih za fitosanitarni nadzor, još jedan, a sve kako bi se izbjegle eventualne gužve teretnih vozila koja prevoze lako kvarljive robe.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.