BiH ima najslabiju putovnicu u regiji, na 51. mjestu u svijetu

Najnovije istraživanje pokazalo je kako Japan i Singapur imaju najmoćnije putovnice, Srbija se nalazi na 41. mjestu, dok je putovnica Bosne i Hercegovine na 51. mjestu.Ove dvije azijske zemlje, točnije Japan i Singapur, prema najnovijem istraživanju “Henley & Partnersa”, imaju najmoćnije putne isprave, plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta, navodi Index.hr.

Kada su zemlje regije u pitanju, Slovenija je zauzela 10. mjesto, Republika Hrvatska 20., Srbija 41., Sjeverna Makedonija je na 46., a Crna Gora na 47. mjestu. Južna Koreja pala je s visokog prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija diljem svijeta.

Treće mjesto na listi zemalja koje imaju najmoćnije putne isprave zauzele su tri države, Danska, Italija i Luksemburg, čiji državljani mogu putovati u 186 zemalja, a slijede ih Francuska, Španjolska i Švedska, čiji državljani bez vize mogu otići u 185 zemalja. Četiri države, točnije Austrija, Nizozemska, Portugal i Švicarska, dijele visoko peto mjesto, dok se na šestom mjestu nalazi čak sedam država, i to Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u povijesti ovog istraživanja ušli u top 20 zemalja i ovu poziciju dijele s dvjema državama, San Marinom i Republikom Hrvatskom koja je među članicama Europske unije najniže rangirana.

Rezultati istraživanja su pokazali i kako se na dnu ljestvice nalaze Pakistan, Sirija i Irak, a Afganistan, čiji državljani s putnom ispravom mogu obići tek 25 zemalja bez vize, posljednja je rangirana zemlja po jačini putovnice.

Tvrtka “Henley & Partners” i ove godine provodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za zračni promet.

vecernji.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.