Biokovo i imotska jezera postat će treći hrvatski Geopark

Biokovo i imotska jezera postat će treći hrvatski Geopark pod zaštitom Unesca, daju li dvojica Unescovih ocjenjivača Ferran Climent Costa iz Španjolske i Hans Hartmut Escher iz Njemačke, koji su ovoga tjedna boravili na makarskom i imotskom području, pozitivno mišljenje o našoj kandidaturi.

Escher je objasnio kako će tijekom listopada napisati izvještaj temeljem kojega će Unesco donijeti odluku, za koju očekuje kako će biti objavljena u travnju 2022. godine.

Unesco može prihvatiti kandidaturu, tražiti dopunu ili je odbiti. Iako ne smiju reći svoj konačni sud, niti iznositi dojmove, sudeći po njihovim reakcijama, za očekivati je da se Biokovo i imotska jezera priključe Papuku i Viškom akvatoriju, za sada jedinim Unescovim Geoparkovima u Hrvatskoj.

Teško je izdvojiti što me se najviše dojmilo od svega što smo vidjeli, ali prije svega istaknuo bih kako me oduševila ljubaznost ovdašnjih ljudi kao i zaposlenika Parka prirode Biokovo. Teško je izdvojiti jedno mjesto ovog iznimno važnog geološkog područja koje obiluje s toliko različitosti, rekao je Ferran Climent Costa iz Španjolske.

Površina Geoparka iznosi 431 kilometra kvadratna, na kojem živi između 25.000 i 30.000 stanovnika, a obuhvaća Imotski, kao najveći grad i 13 općina. Dogovoreno je kako će sjedište Geoparka biti u Imotskom.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja te predsjednik Upravnog vijeća Parka prirode Biokovo istaknuo je brojne prednosti proglašenja Unescovog geoparka.

Turisti ciljano dolaze u područja pod Unescovom zaštitom, za to imamo primjer naših Plitvičkih jezera. Zato očekujem da će proglašenje Geoparka Biokovo – imotska jezera doprinijeti atraktivnosti područja i snažnom razvoju lokalne zajednice, razvoj OPG-ova i ostalih aktivnosti, rekao je Šiljeg za Večernji list.

Ksenija Protrka iz PP Biokovo iznijela je kronologiju aktivnosti tijekom 3,5 godine koliko se priprema kandidatura.  Provedena su geološka istraživanja, kartiranje, izgradnja staza, označavanje, tiskanje publikacije.

Ivana Ćapin, direktorica Geoparka nabrojala je najatraktivnije lokacije na koje su vodili goste: od Sky walka, preko vrha Svetog Jure do Modrog jezera, Crvenog jezera, a na izvoru Krčevac vidjeli su čovječju ribicu.

Kušali su biokovski med i pili čaj od ljekovitih biokovskih trava.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.