Bivši policijski inspektor osuđen zbog primanja mita

Nenad Grujić, bivši policijski inspektor PU Banjaluka, zbog primanje mita od Branislava Vidića, tadašnjeg direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci osuđen je na tri godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu.

Osim zatvorske kazne izrečena mu je novčana kazna od 3.000 KM kao i mjera zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u trajanju od pet godina ali vrijeme provedeno u pritvoru se ne računa u tu mjeru.

Optužnica ga je teretila da je s kolegicom Jelenom Florjan u februaru od direktora “Srednjoškolskog doma” Banjaluka zahtijevao novac.

Kako je navedeno u optužnici, od zahtijevanog iznosa osumnjičeni Grujić je 18. veljače 2020. godine primio 20.000 KM, da u okviru svojih službenih ovlaštenja izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

To je učinio nakon što su duži period poduzimali radnje u predmetu koji se po anonimnoj krivičnoj prijavi vodi protiv direktora doma.

Također se dodaje da je 10.000 KM, odnosno ostatak, direktor doma osumnjičenima trebao predati nakon što “tužiteljstvo donese odluku povoljnu za njega”.

Florjan je ranije osuđena na godinu dana na osnovu sporazuma o priznanju krivice.  Oboje su uhićeni u akciji Sirano.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.