BORBA ZA ŽIVOT Američka savezna država zabranila ‘lijekove’ koji se koriste za pobačaj

Wyoming je postao prva američka savezna država koja je zabranila korištenje ili propisivanje lijekova za pobačaj nakon što je guverner, Mark Gordon, potpisao zakon koji je ranije ovog mjeseca usvojilo državno zakonodavno tijelo pod kontrolom republikanaca.

Srž prijedloga zakona iz Wyominga je odredba koja zabranjuje “propisivanje, izdavanje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg lijeka u svrhu nabave ili izvođenja pobačaja”.

Iz zabrane su izuzete takozvane tablete za jutro poslije, kontracepcijski lijekovi na recept koji se koriste nakon spolnog odnosa, ali prije nego što se može potvrditi trudnoća. Mjera također uključuje izuzeće od bilo kakvog liječenja potrebnog za zaštitu žene “od neposredne opasnosti koja značajno ugrožava njen život ili zdravlje”, kao i bilo kakvo liječenje “prirodnog pobačaja prema trenutno prihvaćenim medicinskim smjernicama”.

Kršenje zabrane tretirat će se kao kazneno djelo, kažnjivo do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom do 9.000 dolara. Mjera propisuje da se žena “nad kojom se izvrši ili pokuša kemijski pobačaj neće kazneno goniti”.

Guverner je rekao da također dopušta donošenje, bez svog potpisa, posebnog zakona koji su usvojili državni zakonodavci kako bi se zabranili konvencionalni postupci pobačaja, osim kada je to potrebno za zaštitu zdravlja i života majke, ili u slučaju silovanja ili incesta. Iznimka je također dopuštena za prekid trudnoće ako liječnici utvrde da postoji smrtonosna abnormalnost fetusa.

Kombinacija dvije tablete mifepristona i drugog lijeka najčešći je oblik pobačaja u SAD-u.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.