Capak: U Hrvatskoj se karantena produljuje na 14 dana

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak najavio je u petak da se vrijeme karantene u Hrvatskoj vraća na 14 dana, a izvijestio je i da se u prvih pet dana ovoga tjedna bilježi porast od gotovo 35 posto novozaraženih u usporedbi s istim razdobljem prošloga tjedna.

U prvih pet dana ovoga tjedna zabilježena su 2.152 novooboljela, dok je to u prvih pet dana prošloga tjedna bilo 1.597, što je porast od gotovo 35 posto na tjednoj razini, kazao je Capak na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

Istaknuo je da će uskoro biti objavljene nove upute u kojima će vrijeme karantene biti produljeno na 14 dana, istaknuvši da se karantena vraća jer je prvenstveno bila uvedena zbog potrebe da se zdravstveni radnici što prije vrate na posao, javljaju agencije.

Sad ćemo to vratiti iz razloga što je većina zdravstvenih djelatnika i djelatnika domova za starije cijepljena, imamo i manji broj oboljelih i ne znamo koliko imamo britanskog soja u populaciji pa mislimo da je u ovom trenutku važno da vratimo svu karantenu na 14 dana, poručio je.

Komentirao je i potez povratka na online nastavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koja u Hrvatskoj ima najveću 14-dnevnu incidenciju broja novozaraženih na 100.000 ljudi, istaknuvši da je logično da je lokalni stožer u dogovoru s osnivačima škola posegnuo za takvom odlukom.

Smatra i da se u Hrvatskoj s ovim porastom broja novooboljelih ne događa treći val epidemijeJa bih rekao da je prije ovo rep drugog vala, ocijenio je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.