Čavajdi odobren pobačaj u Hrvatskoj, nisu joj dali termin. Beroš se obratio javnosti

Mireli Čavajdi odlukom drugostupanjske komisije dozvoljen je prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice. No, ne zna se u kojoj niti kad će se zahvat izvršiti. Drugim riječima, komisija je dala zeleno svjetlo da Čavajda obavi pobačaj, ali nije poznat ni dogovoren termin bez obzira na to što se radi o iznimno hitnom slučaju. Ministar Vili Beroš obratio se javnosti nešto nakon 19 sati. Potvrdio je da je drugostupanjska komisija dozvolila prekid trudnoće Mireli Čavajdi.

“Analiza je zahtijevala detaljnu evaluaciju, ključan je bio nalaz magneta mozga. Pokazao je značajno promijenjene okolnosti, neću o tome u detalje. To je bio razlog na osnovu kojeg je drugostupanjska komisija ocijenila da su ispunjeni razlozi za medicinski prekid trudnoće”, rekao je.

“Komisija je odobrila prekid trudnoće, stanje je iznimno teško”, rekao je.

“Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa javi u neku od bolnica, da se dogovori sa stručnjacima, oni su joj na raspolaganju”, kazao je.

“Ako se odluči na neki zahvat koji se ovdje ne provodi, bit će joj omogućeno liječenje u inozemstvu. Bit će joj plaćeno”, kazao je.

Kaže da su već sutra spremni Čavajdu primiti na razgovor i da bi se sve trebalo odviti vrlo brzo.

Beroš kaže da nije trebala angažirati odvjetnika, da bi dobila uslugu

Dodao je da je ključan bio zadnji pregled mozga. “Mislim da je optimalno da je gospođa dodatno obrađena i ovo je pokazalo na pravo stanje stvari. Iako smo se svi nadali suprotnom”, rekao je.

“Da je gospođa došla u bilo koju bolnicu, dobila bi mišljenje. Ne mislim da je odvjetnica trebala reagirati. Ali razumljivo je da je ona u teškom stanju i da je angažirala nekoga. Ali tvrdim da je mogla svoja prava dobiti i bez opunomoćenika”, rekao je Beroš.

Nije odgovorio je li bilo pogrešaka u ovom slučaju. “Mene se proziva da sam iznosio neistine. Odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze u kojima stoji da je pružena psihološka podrška, da sam dobio nalaz prvog magneta gdje se hidrocefalus ne opisuje”, rekao je Beroš.”Ona će odabrati opciju koja joj odgovara, vidjet ćemo je li to u Hrvatskoj moguće. Ako se opcija ne može izvršiti u Hrvatskoj, bit će joj na temelju ovog odobrenja omogućeno tamo gdje se može napraviti”, rekao je Beroš.

“Moja ostavka je uvijek na stolu. Pitanje moje učinkovitosti je uvijek otvoreno, to procjenjuje premijer”, rekao je na pitanje je li njegova ostavka na stolu. Kaže da nema podatke kako je koji član drugostupanjskog povjerenstva glasao.

“Ona sutra može doći u Petrovu bolnicu, može doći, nazvati, sigurno će biti zaprimljena. Tako je dogovoreno s ravnateljem KBC-a Zagreb”, rekao je Beroš.

Priznao da nije trebao kazati neke stvari

Upitan je kakve su bile izjave liječnika u javnosti. Beroš ih je kritizirao, ali je izjavio i da je on rekao neke stvari koje nije trebao.

“Opća javnost, pojedinci su postupali ne uzimajući u obzir osjećaje pacijentice. Bit ću i samokritičan, i ja sam rekao neke stvari koje nije primjereno govoriti jer je ovo jedan od najtežih slučajeva koje roditelj može imati”, rekao je Beroš. Kaže da ne može reći je li bio dobar potez izlazak u javnost.

“Teško je reći. Ne mogu vam to odgovoriti. Ovo je prilika da svi mi skupa ponešto naučimo. Ali ono što je osnovno, pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku je opravdano i dozvoljeno”, rekao je.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.