Čerkez: Epidemiološka situacija stabilna, postojeće mjere produžene

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je u četvrtak da se epidemiološka situacija i dalje poboljšava, ali da je neophodno nastaviti s pridržavanjem mjera s obzirom da postoji veliki rizik od pojave delta soja koronavirusa.

Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava, broj slučajeva zaraze koronavirusom je smanjen za 18,7 posto u odnosu na protekli tjedan, čak 25 posto manje osoba se nalazi na bolničkom liječenju, a također smanjena je i smrtnost u odnosu na protekli tjedan za 60 posto, naveo je Čerkez na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sjednice Vlade FBiH.

Dodao je da je Vlada FBiH odlučila na preporuku Kriznog stožera produžiti postojeće mjere za sljedeće razdoblje od 15 dana. Bez obzira na ovako stabilnu epidemiološku situaciju, prema njegovim riječima, treba imati u vidu da se u našem neposrednom susjedstvu već pojavio delta soj virusa.

Uzimajući u obzir propuste u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera, te nizak broj imuniziranih osoba u BiH, kako je kazao Čerkez, smatraju da je rizik od novog virusa izuzetno visok što je bio razlog da produže mjere.

Proces imunizacije i dalje se nastavlja svojim tempom. Dosad je aplicirano više od 236 tisuća cjepiva, od čega više od 148 tisuća jednom dozom, a više od 88 tisuća s obje doze. Radi točnog informiranja javnosti, dužan sam reći da je BiH dosad kroz Covax i europski mehanizam nabavila 278.970 cjepiva, za razliku od doniranih kojih je bilo 210.000. Dakle BiH, odnosno Federacija BiH je kupila više cjepiva, nego što je dobiveno kroz donacije, istaknuo je Čerkez, prenosi Fena.

U narednom razdoblju, kako je rekao, uzimajući u obzir ono što je dogovoreno, ugovoreno i kupljeno za BiH se očekuje više od 3.238.000 cjepiva.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.