Čerkez: Testiranje na granici nije opcija

U posljednja 24 sata u Federaciji BiH potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba u Živinicama. Član Kriznog stožera FBiH i pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da će Krizni stožer tijekom ovog tjedna raspravljati o kućnoj izolaciji koja se određuje za osobe koje ulaze u BiH te da testiranje na granicama nije opcija.

“Situacija u Europi nije povoljna da bi se žurilo s ukidanjem izolacije od 14 dana. Posljednjih dana imamo pritisak sa svih strana da se ukinu određene mjere, ali mi se vodimo epidemiološkom situacijom, gledamo iz kojih zemalja ti ljudi dolaze. Ovog tjedna ćemo razmatrati mjere izolacije, odnosno da li će ova mjera ostati na snazi ili ćemo je skratiti ili će biti neki drugi model”, kazao je Čerkez.

Istaknuo je da je Krizni stožer svjestan da su građani nezadovoljni, ali da bi bili nezadovoljniji da se moramo vraćati na početak i na restrikcije. Cilj je smanjiti rizike uvoza virusa u BiH, a test na koronavirus na granicama nije garancija.

“Testiranje na koronavirus se ne može raditi na granici, jer je upitna njegova pouzdanost s obzirom da test pri ulasku u zemlju može biti negativan, a za tri dana pozitivan. Samoizolacija je i dalje najbolja mjera jer garantira da u inkubacijskom periodu ne možete nikog zaraziti”, rekao je Čerkez.

Naveo je da je Krizni stožer FBiH zadovoljan situacijom i da se nada da ćemo tako dočekati naredni mjesec.

“U posljednja 24 sata testirane su 632 osobe, a samo su dvije pozitivne. U bolnici je trenutno 26 pacijenata, a nijedan nije na respiratoru. Broj oporavljenih je 84, od čega 22 u posljednja 24 sata”, kazao je Čerkez.

Ponovo je istaknuo da su mjere dale efekta i da u narednom periodu nema kolektivne odgovornosti, nego da se svaki građanin mora pridržavati preporučenih mjera.

“To znači nošenje maski i rukavica, često pranje ruku i pridržavanje socijalne distance…”, istakao je Čerkez.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.