Čerkez: U FBiH preporučeno cijepljenje djece iznad 12 godina slabijeg imuniteta

U Federaciji Bosne i Hercegovine preporučeno je cijepljenje protiv koronavirusa djece starije od 12 godina koja imaju oslabljen imunitet.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istakao je za N1 da Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju (SST) smatra da je prioritet osigurati kontinuiran i ubrzan proces cijepljenja i cijepljenje prema preporučenom rasporedu doza još uvijek necijepljenih osoba.

Kako je pojasnio SST za imunizaciju preporučuje da se treća doza cjepiva protiv koronavirusa ponudi osobama starijim od 12 godina s ozbiljnom imunosupresijom (osobe sa primarnom ili stečenom imunodeficijencijom, osobama na imunosupresivnoj ili imunomodulatornoj terapiji, osobama koje primaju visoke doze steroida).

“Uključiti mišljenje specijaliste o vremenu aplikacije treće doze (uzeti u obzir minimalnu imunosupresiju), a najmanje vremensko razdoblje za aplikaciju je dva mjeseca nakon druge doze. Za osobe starije od 18 godina sa ozbiljnom imunosupresijom, SST za imunizaciju preporučuje da se za treću dozu preferira mRNK cjepivo, uz mogućnost za aplikaciju vektorskog ili inaktiviranog cjepiva kod onih osoba koje su prethodno primila ove cjepiva”, poručio je Čerkez.

Dodao je i to da se za osobe između 12 i 17 godina s ozbiljnom imunosupresijom preporučuje mRNK cjepivo.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.