Cijene peleta nisu ograničene za pravne subjekte, trgovci se javljaju na natječaje sa starim cijenama

Kada Fadil Novalić kaže da će pomoći ljudima koji imaju nesreću da žive u entitetu gdje je on premijer osam godina, tek onda imamo razloga za brigu i paniku. Zadnji takav primjer je priča oko peleta i ograničenja cijena. Naime, Vlada Federacije se slavodobitno objavila kako je ograničila cijene peleta, ali to je samo dio istine. 

Cijela istina je da je cijena ograničena samo za domaćinstva, dok će pravni, odnosno, poslovni subjekti plaćati cijene kakve trgovci odrede i one u ovom slučaju nisu ograničene. 

-Raspisali smo natječaj za nabavu peleta nakon što su cijene ograničene i pozvali se na odluku Vlade FBiH, a onda su trgovci počeli prijetiti kako će podnijeti tužbe protiv nas jer cijene peleta nisu ograničene za nas nego samo za domaćinstva. Tražili smo pojašnjenje od Ministarstva trgovine gdje nam je potvrđeno kako se ograničenja odnose samo na domaćinstva, a ne na pravne osobe. To znači kako će trgovci i dalje prema nama formirati cijene kako žele i u biti ono što gube u prodaji domaćinstvima nadoknaditi preko nas koji nismo obuhvaćeni odlukom Vlade FBiH. Primjera radi, samo u našoj instituciji će biti razlika oko 70 000 maraka u cijeni peleta kojem je cijena ograničena i onog kojeg mi moramo kupiti na tržištu gdje se slobodno formiraju cijene – ističu sugovornici za Pogled.ba koji su zahtijevali da ne otkrijemo njihov identitet. 

Navodno je ista situacija i sa školama i svim drugim institucijama koje će morati pelet nabaviti po cijenama koje su vrijedile prije odluke o ograničavanju cijena, a one su iznosile oko 1000 maraka po toni. Podsjećamo, Vlada je naložila da cijena peleta bude 560 KM po toni, što znači da zbog izostavljanja pravnih subjekata iz vladine odluke, cijena će im biti skoro dvostruko veća nego domaćinstvima.

-Govorimo o desetcima milijuna maraka i ostaje nejasno zašto Vlada svojom odlukom nije obuhvatila sve kategorije u Federaciji BIH nego samo domaćinstva,. Veliki broj poslovnih subjekata imao je velike probleme zbog ograničenja tijekom korone, onda je došao rat u Ukrajini i veliki potresi na tržištu i očekivali smo da će nas Vlada barem u ovom dijelu zaštititi, ali se ni to nije dogodilo. Sramotna je ovolika nebriga za gospodarstvo – zaključili su naši sugovornici. 

Izrazili su nadu kako će najavljenim promjenama u vlasti na odgovorne pozicije doći neki drugi ljudi koji će svojim radom zaista olakšati poziciju gospodarskim subjektima, a ne samo praviti medijske priče o pruženoj pomoći onima kojima je potpora potrebna kako bi preživjeli sve turbulencije današnjeg vremena. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.