Čime je najbolje vezati voćke i vinovu lozu?

Vezanje voćaka i vinove loze danas se uglavnom obavlja gumiranim vezivima koja imaju cijeli niz prednosti u odnosu na ostala veziva. Gumirana veziva su postojana na atmosferilije, dugo traju a što je najbitnije lako se rastežu te se zbog toga ne usijecaju u dijelove trsa ili voćke.

Nakon rezidbe, u vinogradima ali i voćnjacima koji se uzgajaju uz armaturu ili naslon, ostane jedan dio dužih mladara odnosno grana koje je potrebno povezati.

Više o dostupnim sortama sjemenskog krumpira pročitajte klikom na fotografiju…

Kod vinove loze to je posebno izraženo pri formiranju uzgojnog oblika kada se ostavljeni mladari moraju saviti – jedan na jednu, a drugi na drugu stranu. Vezanje voćaka i vinove loze danas se uglavnom obavlja gumiranim vezivima koja imaju cijeli niz prednosti u odnosu na ostala veziva.

Vezanje voćaka i vinove loze je vrlo odgovorna mjera, koja se mora provoditi oprezno, jer lako može doći do pucanja tj. gubitka jedne godine u formiranju uzgojnog oblika. Nekada su se vinova loza ali i voćke vezali različitim vezivima, a neka su od njih vrlo često ostavljali trajne posljedice (urezivanje u grane) po voćke odnosno vinovu lozu.

Prednost gumiranih veziva

Danas se u bolje opskrbljenim agrocentrima mogu nabaviti profesionalna veziva koja su načinjena od plastično-gumiranog materijala. Zahvaljujući tomu, navedena veziva se lako rastežu te se zbog toga ne usijecaju u dijelove grane odnosno trsa.

Kako svoju funkcionalnost profesionalna veziva zadržavaju nekoliko godina, tako se i samo mukotrpno vezanje smanjuje čime je i cijeli posao učvršćivanja loze bitno olakšan. Za vezanje vinove loze najčešće se koriste gumirana veziva promjera 3 mm dok se vezanje voćaka obavlja vezivima većeg promjera.

Pravilno vezana vinova loza

Kada je najbolje obaviti vezanje vinove loze?

Kako bi lakše obavili vezanje vinove loze, vinogradarima predlažemo nekoliko bitnih savjeta kojih bi se trebali pridržavati prilikom vezanja vinove loze:

• Vezanje vinove loze obavite kada su mladice vlažnije (nakon kiše ili kad je južno vrijeme).
• Vinovu lozu ne vežite po hladnom i vjetrovitom vremenu jer tada mladice lako pucaju.
• Vezanje vinove loze isključivo obavite gumenim vezivom koje je puno bolje od PVC veziva jer se lagano rasteže pa ne dolazi do urastanja.
• Mladare vinove loze vežite na dva mjesta uz žicu ili kolac praveći znak osmice.
• Vezenje vinove loze obavite prije kretanja pupoljaka.

Gumirano vezivo

Osim ovog klasičnog vezanja mladara vinove loze, unazad nekoliko godina na tržištu su se pojavile i različite škare za vezanje vinove loze. Jedne od tih škara koriste PVC traku, a druge koriste tzv. klamarice od ekološke žice. Osim toga koriste se i druga veziva od različitih materijala.

Vinovu lozu i voćke obavezno povežite nakon rezidbe, bez obzira koji način i alat za vezanje koristili, jer ćete imati manje problema tijekom vegetacije.

Puno više informacija o vezanju voćaka i vinove loze te o materijalima koji se koriste za tu namjenu doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj 063/700-700

Potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.