ĆIRO: “NEPOPUSTLJIV SAM BIO PREMA MATI BULIĆU, PRATIO SAM GA U POSUŠKOM BOKSITU”!

Zdravko Čolić potvrđen je kao glazbenik koji će nastupiti na 18. Večernjakovu pečatu. Najveća zvijezda s ovih prostora, čovjek koji je punio najveće svjetske dvorane, tako će napuniti i dvoranu hercega Stjepana Kosače.

Kako Večernjakov pečat na sceni nikad nema jednog pjevača nego i više njih, onda možemo otkriti da će na Večernjakovu pečatu zapjevati i neprikosnoveni kralj dijaspore Mate Bulić. Čovjek koji je gotovo četiri desetljeća na sceni, prošle godine pobijedio je tešku bolest, a ove godine vraća se na Večernjakov pečat podignuti atmosferu na najviše.

Obrazovanje

Što povezuje dvojicu umjetnika, a da nije samo glazba i to da su im korijeni iz Hercegovine, u kojoj je Mate, k tome, i rođen. Naime, i više toga nego što se čini. Kao prvo, ni Zdravko Čolić ni Mate Bulić u mladim godinama nisu zapustili školovanje, tako da su obojica diplomirali ekonomiju. Mate je završio i srednju elektrotehničku školu, a na fakultetu je bio tako dobar da mu je odmah ponuđeno da radi na Ekonomskom fakultetu u Mostaru. Međutim, izabrao je Njemačku, prvo tamo postao zvijezda, a sve ostalo je povijest.

Zdravko Čolić je pak pjevanje svojedobno, zahvaljujući ekonomskom fakultetu, zamijenio biznisom. – Jedan moj prijatelj Boris iz Zagreba predložio mi je biznis sa strojevima koji su proizvodili plastične dijelove i bakelit za PTT program. I jako smo lijepo funkcionirali. Pred sam rat priključili smo se Dalmi iz Splita i preko nekih, pa i političkih krugova, došli do prostora u okolici Solina u kojem smo mogli zaposliti ljude i sve je to bilo dosta napredno za to vrijeme. Ali, eto, uslijedio je rat i Bregović me vratio u glazbu. Uvijek se smijem kako mi je rekao: “Tih malih poduzetnika ima milijun, ali nema milijun pjevača. Ako si rođen kao pjevač, onda pjevaj”, ispričao je Čolić. Još jedna stvar koja veže dvojicu glazbenika koji će nastupiti na 18. Večernjakovu pečatu je i ljubav prema nogometu i istoj poziciji na terenu. Obojica su bili golmani. Mate je branio za tadašnji klub Boksit iz Posušja, a pratio ga je u tim vremenima čak i trener svih trenera Ćiro Blažević. Zdravko Čolić bio je golman Željezničara, a i danas kaže da se nije bavio glazbom, bio bi golman.

– Mate je bio jako nadaren golman. Smatrao sam da mora postati veliki golman i zato sam bio nepopustljiv – prisjetio se Ćiro Blažević. Matu Bulića učio je kako se treba bacati na loptu i koliko treba izaći ispred gola. Trener ne taji da ga je maltretirao, a to priznaje i sam Mate Bulić.

– Znao je zagalamiti, ali uvijek s pravom. Bio je veliki motivator, ali ipak nam se činilo kako puno traži. Ipak, brzo smo se sprijateljili i ostali prijatelji do danas. Trenirao me i kad smo igrali turnire kao humanitarne zvijezde – kaže Bulić. Ali kad nije uspio do kraja u nogometu, uspio je u glazbi, a Ćiro se raduje svakoj Matinoj pjesmi.

– Bio sam ponosan kad je postao kralj dijaspore. Tko u inozemstvu uspije postati kralj, taj je i nacionalni kralj. Obožavatelj sam Bulićeve glazbe jer volim emociju njegovih pjesama – iskren je Ćiro.

Brojne zvijezde

Iako je Večernjakov pečat na pozornicu izveo brojne zvijezde, nikad se nije dogodilo da se podudaraju ovako velike stvari među ljudima. Zdravko i Mate, dva pjevača, diplomirali ekonomiju, bili uspješni u ekonomskim poslovima, bili perspektivni nogometni golmani, a jednog od njih čak je i veliki Ćiro tjerao da se potpuno preda sportu, nastupit će na Večernjakovu pečatu. Međutim, neće biti jedini, a tko će još sudjelovati, uskoro će biti poznato.

Tijekom godina Večernjakov pečat uveličale su glazbene zvijezde poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petyje Ivanove, Petra Graše, Jelene Tomašević, Hari Mata Harija, Željka Bebeka, Jelene Tomašević, Jelene Rozge, Doris Dragović, Gibonnija, Edina Karamazova, Vlade Kalembera, Halida Bešlića, Gorana Karana, Jacquesa Houdeka, Mayce Tebe i brojnih drugih zvijezda iz BiH, regije i svijeta.

Spektakl je pred vratima. Do događaja godine ostalo je još tjedan dana.•

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.