Čović: Nadam se da ćemo do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast i u BiH i u Federaciji

Dokument “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke lider Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

Potpisani dokument se sastoji od tri dijela, a to su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava te socijalna pravda i ekonomija.

Radne grupe Osmorke i HDZ-a BiH su radile na usuglašavanju tog dokumenta.

Stranke Osmorke čine: Socijaldemokratska partija BiH, Naša stranka, Narod i Pravda, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Za nove generacije, Pokret demokratske akcije, Stranka za BiH te Narodni evropski savez.

Nakon što je potpisan dokument između Osmorke i HDZ-a, lider ove stranke Dragan Čović se obratio medijima.

On se zahvalio partnerima s kojima, kako kaže, razgovaraju duže vrijeme što su za kratko vrijeme uspjeli doći do tečnog teksta sporazuma.

-On će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali izvršnu vlast. Sada imamo koaliciju i ovo je izuzetan trenutak koji sam jutros podijelio sa Oliverom Varhelyijem. On je u posjeti BiH. Upravo zbog njega je pomjeren datum potpisivanja dokumenta. Nadam se da ćemo do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast i u BiH i u Federaciji – rekao je Čović.

3 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.