Dan žena – nekada i danas

Mnoge žene uz večeru, dobro vino ili pak neku drugu zdravicu slave svoj dan, Dan žena. Ulice su ispunjene cvijećem, ružama, raznim ponudama restorana priređenih samo za ljepši spol. No Osmi mart nije oduvijek bio tako lagodan dan, pun veselja, uzdignutih i nasmiješenih lica predivnih žena koje sigurno koračaju pločnicima sa cvijetom u rukama.

Današnji praznik vuče korijene još iz 19-og stoljeća, kada su žene počele borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Revolucionarka Clara Zetkin, još davne 1910. godine proglasila je  Dan žena radnica na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu.

No sve je to počelo dosta ranije, davne 1857. godine, kada su  radnice tvrtke tekstila  8. ožujka održale prosvjed u New Yorku tražeći bolje uvijete za rad i veće plaće.  Istog dana, nakon 51 godinu , radnice su ponovo organizirale prosvjede, reklo bi se, na istom mjestu u isto vrijeme. Ovaj put ishod je bio nažalost drugačiji za 129 žena koje su bile zatvorene u tvrtci, ne mogavši izaći za vrijeme izbijenog požara.

1908. godina pamtit će se ne samo po žrtvi već i po 15 000 žena koje sve hrabrije koračaju ulicama New Yorka u nadi za bolje sutra, za prava žena, za ravnopravnost, za ono što jednako tako i one uistinu zaslužuju. Austrija, Njemačka, Švicarska i Danska su sljedeće godine podržale Međunarodni dan žena, a potom Francuska, Rusija te ostale zemlje.

1913. godine BiH se također pridružila tako što je oko 2 000 žena različitih vjeroispovijesti ispunilo ulice Sarajeva iako su njihova prava u to vrijeme bila uistinu jako mala. Važno je pri tome napomenuti da se nada u bolje sutra isplatila. Danas je sve više žena koje se bave politikom, pravnim poslovima, umjetnošću. Ali prisjetimo se danas i žena koje su zlostavljane i koje još uvijek žive u područjima diskriminacije.

Zato se danas ne slave samo žene, već majke, sestre, supruge, bake, učiteljice, odvjetnice, doktorice, borkinje, umjetnice, slave se žene koje ono što zamisle napokon mogu i ostvariti.

Sretan vam Dan Žena!

Valerija Bago

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.