Danas je Čista srijeda ili Pepelnica: Obavezni su post i nemrs

Danas je za katolike diljem svijeta Čista srijeda ili Pepelnica kojom počinje četrdesetodnevna priprava za najveći blagdan – Uskrs. 

Ovaj blagdan ima korijen u židovskoj praksi pokore i posta. Kao izvanjski znak pokore, Židovi su na čelu nosili pepeo. On simbolizira prah iz kojeg nas je Bog stvorio. 

Pepeo kao simbol i znak pokore 

U prvoj kršćanskoj zajednici, javni su grješnici primali pepeo kao znak svoje pokore, te je uklanjanje pepela na Uskrs označavalo njihovo pomirenje s Bogom i s kršćanskom zajednicom koje su svojim grijesima uvrijedili. Dok svećenik stavlja znak križa na čelo pokornika, ili ga posipa po njegovoj glavi izgovara riječi: „Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!“ ili „Obrati se i vjeruj evanđelju!“.

Pepeo simbolizira i krivnju i kajanje, u ovom slučaju naše kajanje jer smo griješili i tako se udaljili od Boga. Pepeo primamo pod misom, i svi su vjernici pozvani primiti ga kao vidljivi znak pokore.

Pepeo se najčešće pravi spaljivanjem maslinovih grančica od prethodne Cvjetnice. 

Post i nemrs na Čistu srijedu 

Čista srijeda je  dan posta, pokore i autorefleksivne molitve. U Katoličkoj crkvi na taj je dan zapovijedni post i nemrs. Nemrs znači uzdržavanje od mesa a post da se toga dan možemo samo jednom do sita najesti. Starije osobe, djeca, trudnice i bolesnici pošteđeni su posta i nemrsa.

Pepelnicom započinjemo korizmu, vrijeme pokore, razmišljanja i posta, koje nas priprema za Isusovo uskrsnuće koje slavimo na Uskrs.

Korizma – vrijeme pokore i posta 

Pepelnica i korizma podsjećaju nas na prolaznost ljudskoga života ovdje na zemlji i da nam je prava domovina zapravo na nebu. Kroz post, molitvu i djela milosrđa nastojimo biti bolji ljudi i kršćani i tako se pripremiti za Kristov dolazak ali i već sada na zemlji ostvarivati Njegovo Kraljevstvo. Crkva nas stoga poziva da se u ovome vremenu korizme preispitamo, obratimo i tako u Božjoj milosti dočekamo najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.