Dijaspora šalje sve više novca: Za pola godine pristiglo 1,28 milijardi KM

Iz inozemstva je u BiH u prvom polugodištu ove godine na osnovu novčanih doznaka stiglo 1,28 milijardi maraka, što je za 20 milijuna više nego u istom periodu lani.

U Centralnoj banci BiH navode da doznake uglavnom predstavljaju novčanu pomoć obiteljima.

– Preostali transferi, osim doznaka, uglavnom se odnose na mirovine iz inozemstva i za prvih šest mjeseci po tom osnovu stiglo je 631 milijun maraka, što je za 20 milijuna više u odnosu na isti period 2017. godine – naveli su u Centralnoj banci BiH.

Od 2008. godine, kada je izbila svjetska ekonomska kriza, novčane doznake iz inozemstva su počele da padaju i taj trend su imale sve do 2012. godine, od kada počinju postepeno oporavljanje.
Podaci Centralne banke BiH pokazuju da je svih prethodnih godina novčana pomoć građanima BiH rasla, da bi konačno lani dosegla nivo iz 2007. godine, kada je preko granice stiglo najviše novca. Tako je u 2017. godini dijaspora odriješila kesu i u BiH poslala 2,51 milijardu maraka.

Ekonomisti ističu da je rast iznosa koji na osnovu novčanih doznaka stiže u BiH posljedica sve većeg zapošljavanja naših radnika u inozemstvu.

– Imajući u vidu koliki je interes stanovništva za odlazak na rad u inozemstvo i u narednom periodu možemo očekivati sve veći priljev novca iz dijaspore. Radno sposobni odlaze raditi u zemlje EU gdje su plaće višestruko veće nego kod nas, a ostali članovi obitelji ostaju ovdje, jer je kod nas život i dalje jeftiniji. To je očigledno model koji dobro funkcionira, jer oni putem novčanih doznaka financiraju život obitelji na ovim prostorima – istakao je ekonomist Goran Radivojac.

Prema podacima koje je ljetos objavila Centralna banka Njemačke, građani koji žive i rade u ovoj zemlji su samo tijekom prošle godine na račune u BiH uplatili oko 180 milijuna maraka. Prema nekim izvorima, u Njemačkoj živi skoro 200.000 građana iz BiH.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su privatni transferi iz BiH u prvom polugodištu ove godine iznosili 189 milijuna maraka, što je za 12 milijuna više u odnosu na isti period lani. Ovi transferi uglavnom predstavljaju novac za troškove studiranja u inozemstvu, privatno liječenje i pomoć rodbini.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.