Divlje svinje masovno ugibaju od virusa afričke kuge, slučajevi zabilježeni i u Hercegovini

Nakon samo desetak dana od pronalaska sedam uginulih divljih svinja u Nevesinju, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge, na Sokocu su pronađene još njih četiri.

Nakon analize uzoraka, i kod ovih jedinki je potvrđeno prisustvo virusa afričke kuge svinja, što ukazuje na masovno širenje ovog virusa i među populacijma divljih svinja.

-Brzom intervencijom veterinarskog sektora, Lovačkog saveza Republike Srpske i sokolačkih lovaca, uginule jedinke svinja su neškodljivo uklonjene, a kako bi se spriječilo dalje širenje virusa sa ovog lokaliteta. Lovački savez ovim putem apelira na korisnike lovišta u Republici Srpskoj na pojačan monitoring divljih svinja u lovištima, te da u slučaju pronalaska uginule, ili na bolest sumnjive jedinke, isti bez odlaganja prijave nadležnoj veterinarskih službi – poručuju na službenoj web stranici iz spomenutog saveza.

Dodatno, Savez podsjeća lovce u Republici Srpskoj na obvezno uzorkovanje svih odstrijeljenih jedinki divljih svinja na prisustvo virusa afričke kuge, te na obvezno provođenje propisanih biosigurnosnih mjera tijekom izvođenja lovnih aktivnosti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.