DODIK: Najveći gubitnik je Željko Komšić

Lideri političkih stranaka i članovi Predsjedništva BiH postigli su načelni dogovor o procesima u vezi s kojima bi trebalo da se dogovaraju nakon izbora u listopadu, a u cilju dobivanja kandidatskog statusa za BiH, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

On je precizirao da ništa nije potpisano, već da je postignuta načelna  suglasnost oko reformi iza kojih i osobmo stoji, zahvalivši predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i visokom predstavniku Jozefu Borelu  na korektnom odnosu prema svim stranama.

Dodik je rekao da je značajno što je uklonjeno 14 prioriteta Mišljenja Europske komisije kao uvjet za kandidaturu, te da je to dobro da se olakša dobijanje kandidatskog statusa.

Istakao je da je bitno da su sačuvana dejtonska ovlaštenja RS, da nije dat značaj presudama Ustavnog suda BiH jer će se o zemljištu i imovini razgovarati kao i do sada.

Optužio je Branislava Borenovića, predsjednika PDP, za politikantstvo, a rekao je da je Nenad Nešić, predsjednik DNS bio korektan. Dodao je da je finalni dokument značajno izmijenjen u odnosu na početni za koji je rekao da ga su pisali Bošnjaci. Ustvrdio je da je najveći gubitnik Željko Komšić jer je usvojen koncept konstitutivnih naroda.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.