Dodik napustio dvoranu NSRS-a tijekom intoniranja himne BiH, vratio se u pratnji policajca sa zastavom RS-a

Parlament Republike Srpske konstituiran je u utorak u Banjoj Luci, čime je nastavljen proces uspostave novih tijela vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

U Narodnoj skupštini RS-a koalicija koju predvodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika imat će komotnu većinu s 56 od 83 zastupnika pa će i formirati novu entitetsku vladu.

Na konstituirajućoj sjednici parlamenta RS Dodik je prisegnuo kao novi predsjednik entiteta, što je dužnost koju je ranije obnašao u dva mandata, dok je u protekle četiri godine bio član Predsjedništva BiH.

Dodik je namjerno izbjegao biti u dvorani entitetskog parlamenta dok je intonirana himna BiH, a pojavio se tek nakon toga u pratnji policajca koji je unio zastavu RS.

Za srijedu je najavljena konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH u novom sazivu, u kojemu su povjerenje birača za četverogodišnji mandat dobili Denis Bećirović iz reda Bošnjaka, Željka Cvijanović iz reda Srba i Željko Komšić koji je ponovno nametnut Hrvatima

Ranije ovog mjeseca počelo je konstituiranje skupština deset županija u Federaciji BiH, nakon čega je postalo razvidno kako će nove vlasti činiti šarolike koalicije sastavljene od stranaka koje su i ranije bile na vlasti, ali i od oporbe.

U Hercegbosanskoj županiji, čije je sjedište u Livnu i čija je skupština konstituirana u ponedjeljak, u novoj vladi najvjerojatnije neće biti mjesta za HDZ-a BiH, jer će tamo većinu predvoditi regionalna stranka Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i HDZ 1990.

I u Sarajevskoj županiji formirana je oporbena koalicija koja će iz vlasti isključiti Stranku demokratske akcije (SDA). Identična situacija bit će i u Zeničko-dobojskoj županiji, gdje je SDA ranije suvereno vladala.

Neizvjesna je situacija u Unsko-sanskoj županiji, a SDA će za sada sigurno vladati Tuzlanskom županijom, dok HDZ BiH ima osiguranu vlast u Zapadnohercegovačkoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH trebao bi biti konstituiran do kraja studenog, a za 1. prosinca najavljena je konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma parlamenta BiH. 

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.