Dodik o čestitki američkog veleposlanika: Kakva država takva i neovisnost

Republika Srpska ne prima čestitke povodom 1. ožujka i svaku čestitku na današnji dan doživljavamo kao čistu provokaciju, jer je taj datum bio uvertira u građanski rat u BiH i nikada ga Srpska ne može slaviti, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Tipovi poput Murphya” Na pitanje Srne da prokomentira tekst koji je objavio američki veleposlanik u BiH Michael Murphy i u kojem je čestitao 1. ožujak – koji se u FBiH obilježava kao Dan neovisnosti BiH, Dodik je odgovorio da je američki veleposlanik u svojoj kolumni izdao niz zadataka koje ta “neovisna” BiH treba da uradi pod vosdstvom SAD.

“Kakva država takva i neovisnost. Sve što je, protivno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, Murphy komentirao i kritizirao stvorila je ta tzv. zapadna međunarodna zajednica u BiH i sada se od legalno izabranih političara traži da popravljaju njihove brljotine. Potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma BiH je oduzet suverenitet, pravo da odlučuje, da se opredjeljuje. To su za nju uvijek radili tipovi poput Murphya, a onda svakog 1. ožujka cinično čestitali ‘dan neovisnosti'”, istaknuo je Dodik.

“Na stranu što je 1. ožujak jedan od najtragičnijih datuma povijesti BiH u posljednjih 50 godina i što je to bio dan kada je srpski narod preglasan, a krvava srpska svadba prerasla u krvavi građanski rat”, rekao je Dodik, “taj datum nikada nije dogovoren kao zajednički praznik prema proceduri koju propisuje Daytonski mirovni sporazum”.

Sretna je država…

“Murphy to odlično zna i uporno šalje lošu poruku Srpskoj, ponižava sve žrtve građanskog rata, ali ja ću govoriti u ime srpskih i šalje čestitke 1. ožujka. Tvrdnje da BiH pripada zapadu su puste želje ambicioznog veleposlanika ili on možda nešto zna a nije nam rekao. Republika Srpska pripada svojim građanima i ima prijatelje i na zapadu i na istoku i to Murphy odlično zna i to ne može da promijeniti”.

“Kada sam jutros vidio koliko se američki veleposlanik trudio i pisao, na um mi je pala šala koja kruži društvenim mrežama da je Amerika najsretnija zemlja na svijetu jer nema američkog veleposlanika”, naglasio je Dodik.

Murphy je objavio tekst povodom Dana neovisnosti BiH u kojem je čestitao 1. ožujak te se osvrnuo na situaciju u državi. On je naveo da je 1. ožujak mnogo više od prilike da se obilježi, kako kaže, ovaj povijesni trenutak, demokratski napredak BiH u više od protekla tri desetljeća i da se oda priznanje za sav trud, ustrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.