Dodik: RS neće dizati oružanu, već političku pobunu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas da Republika Srpska neće dizati nikakvu oružanu već političku pobunu, nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o kažnjavanju negiranja genocida.

Dodik je rekao da RS treba na pravi način odrediti dalje kretanje.

“Predložit ću Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbije sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, da se povuče iz sporazuma o vojsci i o Oružanim snagama BiH”, kazao je Dodik za TV Pink.

Dodao je da svemu što je nametnuto, kao što su, kako kaže Dodik, Sud i Tužiteljstvo BiH, treba zabraniti djelovanje na prostoru RS-a i samo prihvatiti ono što točno piše u Daytonu.

“U Daytonu jasno piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ako toga nema onda nama ovakva BiH i ne treba, koja je puna nasilja međunarodnog faktora, puna mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima – rekao je Dodik.

Naglasio je da su svih ovih godina Srbi korigirali, “htjeli ili ne htjeli”, neke svoje političke pristupe samoj BiH, a samo su, kako kaže, “muslimani jačali unitarizam i centralizam na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića”.

“Niste slomili srpski otpor. Srpski otpor će se tek sada manifestirati na pravi način. Naravno, mi nećemo dizati nikakvu revoluciju, ni oružane pobune, ali ćemo podignuti sigurno političku pobunu koja će ići dotle da bi se pokazalo da BiH nikako ne može da funkcionira”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li će Republika Srpska proglasili samostalnost, Dodik je odgovorio kako smatra da će se jednog dana završiti samostalnošću i da tu nema tu drugog rješenja, jer je, prema njegovim riječima, BiH nepodnošljiva i nemoguća zemlja.

“Da li je sada trenutak za samostalnost, to ćemo procijeniti. Јa mislim da jeste i to ću predlagati, jer meni stoje na raspolaganju mnoge stvari koje su drugima možda malo manje dostupne. Ali, mislim da još jednom treba reći da treba da idemo na izvorni Dayton, ako hoćete, ako nećete, onda je to sljedeća faza to”, zaključuje Dodik.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.