Dodik: Za Bošnjake bi najbolje bilo da su posebna država

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, sinoć je ponovio svoje skandalozne stavove o budućem uređenju države. Ponovio svoje tvrdnje da je ovakva BiH neodrživa, piše Klix.ba.

“Za njih (Bošnjake, op.a.) bi najbolje bilo da su oni posebna država, pa neka se zove i Bosna, a da mogu da je kontroliraju, pa čak i neka se uvežu konfederalno s državama kojima žele, Turskom, ili već s kim im je stalo”, naglasio je Dodik.

Naveo je da prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, ali glasa protiv. Istakao je da je u ponedjeljak sjednica Predsjedništva BiH.

“Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je na dnevni red stavio svašta, pa i ugovor s Islamskom zajednicom. Predviđeno je da u nekoliko točaka prisustvuje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ustat ću od stola i sjesti sa strane dok ona referira. Nema potrebe da sjedim za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasat ću protiv, što god rekla. Oni kažu blokada, nije blokada, ja sam na sjednici, a što neću da glasam kako njih dvojica to misle, to nije blokada, već tako Predsjedništvo BiH treba da funkcionira”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali da RS ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen što su uradili “visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka”.

“Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverenitet jeste sporan”, poručio je Dodik.

On je tako prokomentirao svoju izjavu “samostalnost Republike Srpske u granicama dejtonske BiH”.

“U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama RS. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive”, ustvrdio je Dodik.

1 komentar

  • bahato bogami. ne zna se tko je vise bahatiji. a nije dan Hrvat nije. vracaj oteto! Bosna pripada Hrvatima i ovoj polovici Hrvatske. dodijali ste. nebitan si Dodice kao tvoja snicla. kao i Bakireva baklava

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.