Doktor šokirao izjavom: Kava koju pijete vjerojatno sadrži samljevene žohare

Ako ste netko tko mora započeti dan uz šalice kave, možda je razumno ne čitati ono što slijedi. Naime, moguće je da uz nju dobijete i ono što ne želite staviti u usta, tvrd dr. Raj.

Doktor Karan Raj, koji svojim informativnim videozapisima prikuplja milijune pregleda na TikTok-u, u u jednom od njih je objasnio da ako pijete prethodno mljevenu kavu, velika je vjerojatnost da ćete popiti i komadiće žohara.

 Prethodno mljevena kava, poput one u većini trgovina, sadrži samljevene žohare. Određeni postotak zrna kave zarazi se žoharima i drugim insektima. Obično ih se ne može potpuno preraditi, pa se samo ispeku i samelju sa zrnima kave – objasnio je, prenosi 24sata.hr.

Dodao je kako većina nadležnih tijela za kontrolu dopušta određeni postotak dijelova kukaca u našoj hrani. Pokušao je ‘spasiti stvar’ dodavši da žohari sadrže puno proteina, prije nego što je upozorio: ‘Ako ste alergični na žohare, klonio bih se prethodno mljevene kave’.

‘Sigurnija je opcija kava u zrnu’
Isto govori i profesor biologije sa Sveučilišta Montana, Douglas Emlen, koji kaže da je nakon godina proučavanja insekata i njihovih odnosa s ljudima, jedan od njegovih starih profesora postao jako alergičan na žohare. Nije mogao dodirnuti žohara, a da nije dobio reakciju, i otkrio je da je slično patio i kad je pio kavu od prethodno mljevenih zrna.

Kad je proučio razlog zašto, otkrio je da je mljevena kava prerađena iz ogromnih hrpa zaliha kave, koje je gotovo nemoguće zaštititi od zaraze žoharima.

Američki standardi dopuštaju da zrna kave sadrže čak 10 posto ‘prljavštine i insekata’. Otkriće doktora Raja bilo je dovoljno da sablazni njegove gledatelja, kao što je netko komentirao i rekao: ‘Mogao sam proći cijeli život, a da to nisam znao’, prenio je Mirror.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.