Dolar ojačao nakon dva tjedna pada, euro pod pritiskom zbog izbora

NA SVJETSKIM valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna porasla, nakon dva tjedna pada, dok je euro oslabio uoči izbora za Europski parlament.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 97,98 bodova, najvišu razinu od početka svibnja.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,1 posto, na 110,08 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,7 posto, na 1,1156 dolara.

Trgovci su se okrenuli kupnji jena

Premda su valutna kretanja zbog zaoštravanja trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga bila uglavnom prigušena, trgovci su se okrenuli kupnji jena zbog njegova statusa valute-utočišta u neizvjesnim vremenima.

Napetost između SAD-a i Kine raste od kada je Washington nedavno povećao carine na uvoz određenih kineskih proizvoda, a Peking najavio protumjere.

Napetostima je dodatno pridonijela odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se kineska telekomunikacijska kompanija Huawei uvrsti na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

U kineskim su medijima nakon toga uslijedili oštri komentari, pa tako People’s Daily, dnevnik Komunističke partije, piše u komentaru kako Kina u trgovinskom ratu nikada neće biti poražena i poziva na patriotizam.

Iz Pekinga su, također, poručili kako bi daljnji razgovori mogli biti uzaludni ako Washington ne promijeni smjer.

U petak je, pak, televizijska postaja CNBC objavila kako su trgovinski pregovori između SAD-a i Kine zastali.

Dolar je u međuvremenu također profitirao od statusa svojevrsne valute-utočišta.

“S obzirom na to da SAD (verbalno) napada Kinu, koja je spremna uzvratiti, ne možemo pretpostaviti da je najgore iza nas”, rekao je Charalambos Pissouros, analitičar u tvrtki JFD Brokers.

Euro je, pak, prošloga tjedna bio pod pritiskom zbog neizvjesnosti uoči izbora za Europski parlament idućega vikenda.

U predizbornoj kampanji političari ne biraju riječi, pa je tako, primjerice, zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini kazao da je Italija spremna prekršiti proračunska pravila EU-a po pitanju razine javnog duga ako to bude nužno kako bi se potaknuo rast gospodarstva.

„Ulagači su ponešto zabrinuti zbog europskih izbora, pa se čini da se kapital preusmjerava u sigurnije investicije, kao što je dolar”, kaže Boris Schlossberg, strateg u tvrtki BK Asset Management.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.