Dvije regije u Austriji idu u potpuni lockdown

Dvije austrijske regije najpogođenije pandemijom koronavirusa, Salzburg i Gornja Austrija, u ponedjeljak će uvesti karantenu za cijelu populaciju. 

Te mjere bi se trebale ukinuti oko Božića, rekao je salzburški premijer Wilfried Haslauer u četvrtak, nakon objave regionalnih čelnika. 

“Moramo ponuditi i perspektivu: ovo je šansa da budemo otvoreni prije Božića”, rekao je Haslauer pa pozvao stanovnike na cijepljenje. 

Dvije regije imaju najviši broj zaraženih u državi, a bolnice su gotovo potpuno pune. 

“Nemamo alternativu”
“Zbog toga nemamo alternativu nego uvesti ovo zatvaranje”, kazao je Haslauer na konferenciji za medije u Salzburgu. 

Karantena za necijepljene stanovnike već je na snazi na razini cijele države od ponedjeljka. Bilo kakve dodatne mjere na nacionalnoj razini raspravit će se tijekom razgovora između federalne vlade i regija u petak. 

Prema novim mjerama u dvije regije, samo će trgovine i ljekarne ostati otvorene. Kafići, restorani i klubovi se zatvaraju, a škole prelaze na online nastavu. 

Stanovnici će svoje domove moći napustiti samo zbog neodgodivog posla ili iz medicinskih razloga, kako bi vježbali ili išli na posao. 

U četvrtak je Austrija imala 15.145 novih slučajeva zaraze. U Salzburgu ih je bilo 1700, a u Gornjoj Austriji, regiji čiji je glavni grad Linz, 1600. Obje regije imaju najnižu cijepljenost u zemlji. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.