Epidemiološke mjere u FBiH produžene za još 14 dana

Vlada Federacije BiH je, na sjednici održanoj u četvrtak u Sarajevu, usvojila informaciju Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u FBiH na dan 12.7.2021. godine, s prijedlogom naredbi i preporuka.

Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 15.7.2021. godine, a Krizni stožer FMZ je zadužen da, prije isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i napravi procjenu rizika, radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog stožera FMZ.

Krizni stožer FMZ će današnje zaključke, s prilozima, dostaviti županijskim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim stožerima, zdravstvenim ustanovama s područja županija, kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i županijskim upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

U skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Vlada FBiH će izvijestiti Parlament FBiH o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji je navedeno da na razini Federacije BiH sedmodnevna incidencija iznosi 4,3 slučajeva na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Županiji Sarajevo, Posavskom i Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

U 27. tjednu bilježi se rast broja novih potvrđenih slučajeva COVID-19 i sedmodnevne incidence. Ostali sedmični indikatori su u padu.

Krizni stožer procjenjuje da je prijetnja zdravlju opće populacije visoka i da je postojeće mjere potrebno produžiti, radi zabilježenog blagog rasta novooboljelih, utvrđenog prisustva novih varijanti virusa, kao i povećanog broja ulazaka u zemlju u ljetnom periodu.

Do 11.7.2021. godine je u FBiH ukupno administrirano 286.319 doza cjepiva protiv COVID-19, od čega je prvom dozom cijepljeno 172.661, a drugom 113.658 građana.

Federalna vlada danas se upoznala i s informacijom Zavoda za javno zdravstvo FBiH o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima cjepiva i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke cjepiva protiv koronavirusa (COVID-19) u razdoblju od 8. do 13.7.2021. godine. Stručni tim Zavoda za javno zdravstvo FBiH je u ovom razdoblju razmotrio sve dostavljene ponude, ugovore i informacije u vezi nabavke cjepiva protiv COVID-19 za potrebe građana Federacije BiH. Informacija sadrži pregled poduzetih aktivnosti ovog stručnog tima, u svrhu nabavke cjepiva protiv COVID-19 za potrebe građana FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.