EU stavila BiH na popis sigurnih zemalja, Božinović objavio nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Portugal, koji je predsjedavajući Europske unije, je sastavio novi popis potencijalnih sigurnih zemalja u vrijeme pandemije koronavirusa, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Osim Bosne i Hercegovine, novom odlukom su na listu sigurnih zemalja stavljene i Crna Gora i Kosovo.

Veleposlanici država članica EU su odobrili novu listu, a odluka će stupiti na snagu do ovog tjedna, saznaje Radio Slobodna Europa, a kako navode, to će značiti da bh. državljani mogu putovati u zemlje članice EU iako nisu u potpunosti cijepljeni

Pravila za ulazak u zemlje koje su članice Europske unije se razlikuju u ovisnosti od države u koju idete, stoga je, ukoliko putujete, najbolje provjeriti s veleposlanstvom šta vam je potrebno za ulazak. Za ulazak u većinu država je potreban PCR test ili dokaz o cijepljenju, međutim, mogući su i dodatni uvjeti.

Europska unija svaka dva tjedna ažurira listu u skladu s epidemiološkim mjerama, a s obzirom na dobru situaciju u Bosni i Hercegovini, ovakva odluka nije iznenađujuća. Prilikom prethodnog ažuriranja liste, dodate su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija.

U svakom trenutku za bilo koju državu EU može “povući kočnicu” i zabraniti ulazak ukoliko u toj zemlji broj zaraženih prijeđe 75 na 100.000 stanovnika.

Božinović objavio nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Članovi Vlade RH vlade su održali sjednicu užeg kabineta. Nakon sjednice ministar unutarnjih poslova Davor Božinović daje izjavu za medije o digitalnim covid-potvrdama, prenosi Index.hr.

Svi koji imaju te potvrde, moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku, otkrio je. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, rekao je Božinović.

Ovo znači da od sada građani Srbije i BiH za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrda – onu za cijepljenje, preboljenje ili negativan test.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.