Europska komisija i službeno preporučila otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Europska komisija je u utorak poslijepodne preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom nakon što je

Na zahtjev Europskog vijeća, Komisija Vijeću predstavlja izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine. Kako je navedeno u izvještaju, od odluke Europskog vijeća o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini u prosincu 2022. godine, javno iskazana posvećenost političkog rukovodstva strateškom cilju europskih integracija donijela je iskorake po važnim reformama, kao i pozitivne rezultate.

Bosna i Hercegovina je pokazala snažnu opredijeljenost za iskorake u dugo iščekivanim reformama, poput usvajanja Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Bosna i Hercegovina je poduzela značajne korake na unjapređenju pravosudnog i tužiteljskog sustava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i terorizma i poboljšanju upravljanja migracijama, uz odobrenje pregovaračkog mandata za Statusni sporazum s Frontexom.

Bosna i Hercegovina je postigla i očuvala potpunu usklađenost sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, što je ne samo značajan pozitivan korak, već i ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja.

U svjetlu rezultata postignutih od 2022. godine, Komisija smatra da je Bosna i Hercegovina ostvarila neophodnu razinu usklađenosti s kriterijima za članstvo.

Stoga Komisija preporučuje Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Nadalje, Komisija preporučuje da Vijeće usvoji pregovarački okvir nakon što Bosna i Hercegovina poduzme dalje korake u skladu s izvještajem Komisije. Komisija je spremna podnijeti izvještaj Vijeću o napretku koji Bosna i Hercegovina ostvari na realizaciji ovih koraka.

Sada je na Vijeću da započne s internim razmatranjima dostavljenih materijala. Nakon što Vijeće usvoji pregovaračke okvire, rotirajuće Predsjedništvo Vijeća Europske unije predstavit će usuglašeni zajednički stav EU-a na prvoj međuvladinoj konferenciji sa svakom od zemalja, što će označiti formalni početak pristupnih pregovora. U toj fazi javno se i objavljuju pregovarački okviri.

Rasprava s ciljem donošenja konačne pozitivne odluke će biti održana na summitu koji je zakazan za 21. i 22. ožujka u Bruxellesu.

1 komentar

  • EU je ubica naroda,nacije, porodice I djece. I kao takva je “rak rana” covjecanstva, siri se I I ubija sve zdrave celije od Boga date. Zato sto su satanisti I ustase.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.