Evo što u Hrvatsku možete unijeti bez carine, a na što ne smijete ni pomisliti

Putnici ili turisti prilikom ulaska u Hrvatsku imaju pravo na unos osobne prtljage, uključujući hranu, lijekove, oružje i ostale stvari sukladno načinu na koji to propisuju carinski propisi.

Od plaćanja carine oslobođena je i propisana količina i vrijednost robe koja ne ulazi u kategoriju osobnih stvari. Ograničenja koja se odnose na unos robe nekomercijalne naravi ovise o vrsti prijevoza i zemlji iz koje putnik dolazi (članice Europske unije, treće zemlje).

Putnici koji privremeno dolaze u Hrvatsku mogu unijeti i osobne predmete veće vrijednosti uz potpuno oslobođenje od uvoznih davanja, ali uz uvjet da ih prijave carini.

Osobna prtljaga

Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva osobne stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta, kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini.

Sadržaj osobne prtljage putnika podrazumijeva i ostalu robu, onu koja ne ulazi u navedenu kategoriju osobnih stvari opravdano potrebnih za putovanje, koju uglavnom čini trgovačka roba raznog opisa, vrste i količine kao što su npr. prehrambeni, higijenski i slični proizvodi za osobnu uporabu, predmeti opće uporabe, potrošačka elektronika, suveniri, predmeti za kućanstvo, luksuzni predmeti, odjeća, obuća itd.

Roba nekomercijalne naravi koja se uvozi u osobnoj prtljazi putnika oslobođena je od plaćanja carine, PDV-a i trošarine pod uvjetom da ne premašuje ukupnu vrijednost od 3200 kuna za putnike u pomorskom i zračnom prometu, 2200 kuna po putniku za ostale vrste prijevoza, odnosno 1100 kuna za putnike mlađe od 15 godina, neovisno o prijevoznom sredstvu kojim putuju.

Premašuje li vrijednost pojedinog predmeta navedene vrijednosne limite, podjela vrijednosti takvog predmeta nije dopuštena, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dvije ili više osoba.

Isto tako, limitirana je količina roba nekomercijalne naravi koje se uvoze u osobnoj prtljazi. Tako se, primjerice, u cestovnom i željezničkom prometu može uvesti maksimalno 40 cigareta, litra alkoholnog pića i četiri litre vina.

Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.