Federacija još ne zna koja će biti cijena plina nakon 30. rujna

Federacija BiH cijenu plina za idući kvartal od Gazprom Exporta može očekivati početkom listopada, jer trenutna cijena plina važi do kraja trećeg kvartala, odnosno do 30. rujna, potvrdili su Feni iz Energoinvesta d.d. Sarajevo.

-Energoinvest stalno pravi analize i modele mogućih situacija, ali davanje točnih informacija o cijenama u budućnosti prije nego što nam to potvrdi Gazprom  nije moguće zbog svih poznatih okolnosti, ali prema svim prognozama i dalje se očekuje rast cijena – dodali su iz te tvrtke za uvoz plina u FBiH. 

Inače, kako su istaknuli, tržišne cijene plina su na TTF plinskoj platformi izuzetno promjenljive i za nekoliko puta su veće od cijena koje mi imamo.

-Nakon što dobijemo nove cijene od Gazproma blagovremeno ćemo obavijestiti javnost – poručili su iz Energoinvesta.

Cijena plina se formira kvartalno na osnovu kretanja cijene nekoliko elemenata, a ponajviše nafte u prethodnih devet mjeseci.

-Novu cijenu ćemo dobiti početkom listopada i bit će izračunata na već spomenuti način. S obzirom na to da se cijene plina na tržištu mijenjaju više puta tijekom godine, prema cijeni nafte, po naftnoj formuli, a pošto je cijena nafte značajno rasla, tako raste i cijena plina – poručili su iz Energoinvesta.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.