[FOTO] Na izložbi ‘Što znamo o Japanu’ predstavljeni radovi učenika iz cijele BiH: Razred 1a OŠ Ivana Mažuranića Posušje osvojio prvo mjesto u kategoriji prvih razreda!

Veleposlanstvo Japana u Bosni i Hercegovini u suradnji sa s Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju u BiH početkom mjeseca veljače raspisalo je natječaj, u kojemu je pozvalo zainteresirane učenice i učenike osnovnih škola na sudjelovanje likovnom natječaju na temu: „Što znamo o Japanu?“.  Cilj natječaja je bio potaknuti učenike osnovnih škola da istraže japansku kulturu, te da je prikažu kroz likovni izričaj promatrano očima djeteta. Svrha projekta bila je upoznavanje učenika sa bogatstvom različitosti i mogućnostima povezivanja sa japanskom kulturom.  

Ovog utorka održana je i završna ceremonija i izložba radova djece osnovnih škola u organizaciji Veleposlanstva Japana u Bosni i Hercegovini u suradnji sa s Japanskom agencijom za međunarodnu suradnju u BiH pod pokroviteljstvom JICA-ina ureda za Balkan, a održana je u OŠ Biograci u Širokom Brijegu. Inicijator ovog kulturnog događaja bila je članica JICA Alumnija u BiH, Širokobriježanka Mateja Galić koja je svojevremeno prošla edukaciju JICA-ina programa Knowledge Co-Creation u Japanu.

Na natječaj je pristiglo 80 radova iz 14 osnovnih škola, a na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade za najbolje među njima, i to u sedam kategorija.

Nagrade je učenicima uručio predstavnik JICA-na ureda za balkansku regiju Masahiro Ueki. “Ovakva vrsta događaja veoma je bitna za širenje i upoznavanje japanske kulture. Svaka ovakva aktivnost pridonosi unapređenju naših prijateljskih veza”, istaknuo je Ueki.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević naglasio je kako je ova izložba iznimno važna za Široki Brijeg jer promiče razumijevanje različitih kultura i jačanje međunarodnih veza. “Ovo je i prilika da Japanci na licu mjesta upoznaju našu povijest, kulturu i identitet”, rekao je Kraljević.

Nazočnima su se obratili i Yuichiro Omori iz Veleposlanstva Japana u BiH, Josip Primorac iz Ministarstva obrazovanja, znanosti kulture i športa ŽZH-a, predsjednica UO JICA Alumnija BiH Marijana Galić te ravnatelj Osnovne škole Biograci Stanko Milićević.

U kategoriji prvih razreda nagrada je pripala 1a OŠ Ivana Mažuranića iz Posušja koji je predvođen učiteljicom Lidijom Bešlić, a nagrađeni su i Nadin Hodžić iz OŠ Isak Samokovlija iz Sarajeva, Sloboda Radman iz OŠ Sveti Sava iz Rogotice, Sarah Kukić iz OŠ Isak Samokovlija iz Sarajeva, Antea Lončar iz OŠ Biograci, Sara Ćavar iz OŠ Široki Brijeg te Marija Janja Petrović iz OŠ Tina Ujevića iz Vitine, Područna škola Klobuk.

Učenici 1a za naš su radio kazali kako su crtali različite motive, kao što su mačka, kimono, lepeza, japanska jabuka i trešnja, Hello Kitty, japanska zastava, kumkvat…..

„Odlučili smo malo proučiti japansku kulturu, i prijavili smo se na ovaj natječaj sa našim crtežima i pismom koje smo preveli na japanski jezik, i izuzetno nam je drago što smo u našoj kategoriji izabrani kao najbolji. Uvijek težim tome da ne bude sve čitanje i pisanje, nego da djeca izađu van učionice i dožive sve ono što učimo uživo. I u budućnosti ćemo se truditi i prijavljivati na slične natječaje“, izjavila je za Radio Posušje učiteljica Lidija Bešlić.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) institucija je Vlade Japana koja putem Vladine razvojne pomoći (ODA) pruža pomoć državama u razvoju. U BiH prisutna je od 1996. godine, a kroz brojne projekte sudjeluje u naporima da se poboljšaju uvjeti i kvaliteta života stanovništva u Bosni i Hercegovini. Temeljni cilj JICA-e je da kroz prijenos znanja i tehnologije potpomaže društveno-ekonomskom razvoju država u razvoju, što između ostalog obuhvaća aktivnosti kao što su edukacija, slanje stručnjaka, opskrba opremom, provođenje projekata tehničke suradnje i implementacija razvojnih studija.

JICA Alumni BiH je udruga bivših polaznika edukacijskih programa koje nudi JICA te prijatelja Japana. Glavni ciljevi udruge su izgradnja kapaciteta kroz širenje znanja stečenog u Japanu i promocija japanske kulture. Aktivnosti se realiziraju putem projekata, održavanjem seminara i radionica iz raznih područja, slijedeći dugoročne potrebe društva u cjelini kao i trenutne potrebe društvene zajednice. Aktivnosti uključuju organizaciju kulturnih događaja u različitim gradovima u BiH, gdje uz prigodan program i druženje promoviraju kulturu BiH i Japana.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.