[FOTO] U Zagrebu održana tradicionalna 31. Posuška večer

U organizaciji Zavičajnog društva Posušje u Zagrebu, u subotu 3. prosinca u zagrebačkom hotelu Westin održana je tradicionalna 31. Posuška večer.

Okupila je mnoštvo Posušana koji žive u glavnom gradu Hrvatske, goste iz zavičaja te prijatelje Zavičajnog društva, visoke dužnosnike, gospodarstvenike i osobe iz javnog života. Među njima je bilo i vodstvo Općine Posušje, načelnik Ante Begić i predsjednik OV-a Ivan Lončar, s izaslanstvom.

Na početku programa kojeg je vodio istaknuti novinar Mario Raguž, riječi dobrodošlice uputio je predsjednik Vlado Begić. Potom se nazočnima prigodnim riječima obratio načelnik općine Posušje Ante Begić. U svom govoru zahvalio se društvu na organizaciji večeri te je istakao odličnu suradnju između općine i društva. Također je rekao kako ne vidi nikakvog razloga da se u sljedećim godinama ona dodatno unaprijedi kroz različite projekte iz kulture, športa i obrazovanja. Posebno je potencirao gospodarstvo, koje jedno od najjačih u Bosni i Hercegovini, u smislu zajedničkog privlačenja investitora na prostoru općine kako bi ono bilo dodatno osnaženo i kako bi stvarali nove vrijednosti i radna mjesta.

Na večeri je dodijeljena zahvalnica za dugogodišnji i predani rad te sudjelovanje u svim aktivnostima Zavičajnog društva Posušje Zvonimiru Mariću, a u njegovo ime preuzeo je sin Jeronim.

Od ostalih uzvanika ovoj večeri nazočili su Ivan Zeba – izaslanik državnoga tajnika Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH, Damir Krstičević -umirovljeni general-bojnik, Miro Kovač, Dario Kordić, Slaven Knezović – glumac te Ivan Vučak – upravitelj župe Presvetoga Trojstva u Krašiću mjestu čašćenja bl. Alojza Stepinca.

Niti ova večer nije protekla bez posuške i hercegovačke kulturne baštine. Uvijek rado viđeni gosti na ovom događanju su članovi HKUD-a Fra Petar Bakula, koji su kroz predstavljanje starog zavičaja izveli splet kola, truse, napjeva i gange. Također, tradicionalno su održali turnir u šijavici i tombolu.

Uz njih glazbeno su večer uveličali i članovi tamburaškog sastava Ružmarin. I gastronomska ponuda bila je naravno u znaku Hercegovine, uz nezaobilazni sir iz mišine, pole, raštiku, uštipke i pršut.

Rijetka se zavičajna društva mogu pohvaliti dugotrajnošću i kontinuitetom održavanja ovakvih večeri, za što prije svega treba zahvaliti trudu vodstva Zavičajnog društva Posušje, ali i naraštajima naših Posušana koji se uvijek rado odazovu na ovaj događaj koji njeguje zajedništvo, tradiciju i naš identitet.

3 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.