Gazprom nakon tri dana pauze nastavlja s isporukama plina

Ruski Gazprom sprema se nastaviti s isporukama plina cjevovodom Sjeverni tok 1 nakon trodnevnog prekida radi održavanja, rekli su upućeni izvori, pojačavajući neizvjesnost u europsko-ruskoj igri živaca oko plina.

Isporuke bi se trebale nastaviti prema planu, rekao je za Reuters jedan od izvora upoznatih s Gazpromovim planovima. Plin bi ponovno trebao krenuti sutra u tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Otvoreno je pitanje u kojem obujmu, budući da je Sjeverni tok 1 i prije ovotjedne obustave radio s 20 posto kapaciteta. Gazprom je smanjene isporuke opravdavao radovima na održavanju, ističući da mu nisu vraćene turbine koje je poslao Siemens Energyju na servis.

Njemačka kompanija obavljala je servis u Kanadi koja je blokirala opremu budući da je Rusiji uvela sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Moskva pripisuje probleme sa Sjevernim tokom 1 sankcijama, koje su, kako tvrdi, omele uobičajeni posao održavanja. Bruxelles pak uzvraća da je to izgovor, optužujući Rusiju da plin koristi kao ekonomsko oružje.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovo je potpirio zabrinutost, rekavši da bi isporuke Sjevernim tokom 1 mogle ponovo biti prekinute budući da je u opasnosti pouzdan rad cijelog sustava, navodi Reuters.

Europske zemlje u međuvremenu uvode mjere štednje kako bi osigurale dovoljno plina za zimu i pokušavaju pronaći nove izvore nabave, a ponovno uključuju i već ugašene termoelektrane na ugljen.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.