Gore pluća Hercegovine: Ponovno upućen apel dobrovoljcima, priključite se gašenju požara na Blidinju

Situacija na Čvrsnici u Parku prirode Blidinje i dalje je jako teška. Vatrenu stihiju gase vatrogasci, planinari, pripadnici GSS-a i dobrovoljci neprekidno već nekoliko dana te im je nužna pomoć u nastavku borbe s ovom prirodnom nesrećom. Do sada je opožareno oko 150 hektara šume te je upućen apel svim dobrovoljcima da pomognu u gašenju požara.

Molimo sve fizički spremne dobrovoljce da se priključe akciji gašenja požara na Čvrsnici. Možete se javiti na brojeve Milan Jukić 063/273-311 i Antonio Galić 063/ 666 – 674 ili doći u planinarski dom Masna Luka gdje možete dobiti sve potrebne upute.

Potrebno je još ljudstva, hvala svima!

Hrvatski kanader i helikopteri iz BiH uspjeli su u petak privremeno zaustaviti širenje požara dok su djelovali na području planine Čvrsnice u parku prirode Blidinje, no vatra se ponovno aktivirala zbog vjetra i visokih temperatura pa gasitelji mogu nastaviti nemoćno pratiti njegovo širenje.

Oko podneva Kanader CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u deset je navrata nadlijetao izbacujući vodu na  planini Čvrsnici gdje je do sada opožareno oko 160 hektara guste borove šume. Vodu je uzimao s obližnjeg Buškog jezera.

Zajedno s kanaderom angažiran je bio i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je izveo 30 operacija.

Nisu međutim uspjeli ugasiti požar koji je zahvatio golemo područje koje je teško pristupačno i ne se može gasiti sa zemlje.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke Drago Martinović rekao je da su kanader i helikopter pružili golemu pomoć gasiteljima.

“Oni su zaustavili širenje vatre, ali je ponovno vjetar sve aktivirao i sad stanje nije ni malo dobro”, rekao je Martinović.

Tijekom dana očekuje se dolazak i helikoptera Oružanih snaga BiH.

Požar na planini Čvrsnici u okviru Parka prirode Blidinje aktivan je od nedjelje, a izbio je na nepristupačnom mjestu najvjerojatnije nakon udara groma.

Šef Civilne zaštite Županije zapadnohercegovačke upozorava da su gasitelji na izmaku snaga, a tijekom dana pućen je poziv za angažiranjem novih dragovoljaca koji bi se uključili u gašenje požara.

Gasitelji su uglavnom angažirani kako bi spriječili širenje vatrene stihije prema vikend naseljima te Masnoj luci, gdje se nalazi i poznata franjevačka crkva.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.