Gospodarstvenici bh. grada ogorčeni zbog neradne nedjelje: Pada promet i broj zaposlenih, novac ide susjedima

Područna gospodarska komora u Bijeljini zatražila je od vlasti u tom gradu da ukinu ili izmijene Odluku o neradnoj nedjelji, jer podaci do kojih su došli govore da je promet u maloprodaji pao 10 posto, isto kao i broj radnika u toj djelatnosti.


“Možda su mogući neki drugi modeli, jer je Bijeljina specifična zbog velikog broja turista, etno-sela Stanišići, velikog broja tržnih centara itd. Mi ne želimo da se upuštamo ili preferiramo rješenje koje bi grad Bijeljina donio i naša sugestija je da otvorite debatu o tome, okupite ljude i razgovarate jer mi imamo informacije od gospodarstvenika da su pogođeni tom odlukom”, rekao je za Stevo Savić, predsjednik Područne gospodarske komore Bijeljina.

Jedna od mogućnosti, kako ističu gospodarstvenci u Bijeljini, možda bi bila i skraćivanje radnog vremena nedjeljom na način kako je to uradio Zvornik, koji je ograničio radno vrijeme trgovina nedjeljom do 12 sati, ali i naglašavaju da mjerodavne institucije treba da uđu u problem, analiziraju i vide koji bi to model bio najbolji.

“Nismo izričito da se stavlja van snage ta odluka, ali neki model treba da se nađe. Svi populistički razmišljaju, nešto kao štite radnike itd. ali ima Zakon o radu koji je sve propisao”, rekao je Savić.

Prema ranijim iskustvima gospodarstvenika  u Bijeljini, Odluka o neradnoj nedjelji i više je nego loša, i to prije svega jer su mnoge stvari nedorečene. Primjera radi, benzinske crpke mogu raditi, ali ne mogu prodavati robu široke potrošnje, dok male obiteljske trgovine koje ne zapošljavaju dodatnu radnu snagu ne mogu da rade i pored toga što često nedjeljom imaju najviše prometa.

Zbog zabrane rada nedjeljom sve više trgovačkih lanaca registrira se za rad 24 sata, međutim u tom slučaju najviše ispaštaju upravo radnici, kojima se u tom slučaju u rad uvodi i treća smjena.

Iako su u nekoliko navrata vlasti u Bijeljini tvrdile da procjene o padu prometa nisu točne, ističući da to pokazuju i podaci o obračunatom PDV-u, sami gospodarstvenici naglašavaju da to nije mjerilo jer prihodi od PDV-a rastu svugdje, ne samo u Bijeljini.

“Prihodi od PDV-a su posljedica visoke inflacije i masovnih poskupljenja svih roba i usluga i to nije pokazatelj”, naglasio je Savić, dodajući da već postoje informacije o rastu prometa u većim općinama koje graniče s Bijeljinom, posebno nedjeljom.

O neradnoj nedjelji uskoro bi moglo biti govora i u Banja Luci, gdje Draško Stanivuković, banjalučki gradonačelnik, tu točku pokušava progurati na sjednicu dnevnog reda Skupštine grada, međutim skupštinska većina ne želi o tome raspravljati.

Iz grada Banja Luka u nekoliko navrata istakli su da je neradnu nedjelju u ovom gradu podržala većina gospofarskih subjekata kao i ogromna većina radnika koji su anketirani u prethodnom periodu.

1 komentar

  • KOJI STE VI BANDA ZAR MORAŠ IGDJE IĆI .PRIPREMI SVE KUPI I IŠ NISMO NAVIKLI SVETI ŠVABO A OVA BANDA NAŠA HDZ. OBAVEZNO NERADNI DAN,

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.