Hercegovački dvojac pušten na slobodu bez jamčevine

Pretprodaja stanova Posušje

Milenko Bašić i Dragan Stipić, dvojac osumnjičen u aferi Vjetroelektrane, izašao je danas iz Remetinca na slobodu.

Kako je Indexu potvrđeno sa Županijskog suda, iako su ranije bili ponudili ukupno 20 milijuna kuna za izlazak na slobodu, iz zatvora su pušteni bez da su platili jamčevinu.

Bašić je tada u nekretninama i novcu ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8.5 milijuna kuna.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Oliver Mittermayer sada je odlučio kako nema razloga da Bašić i Stipić, koji su bili više od devet mjeseci u bijegu, i dalje budu u istražnom zatvoru, te je odbio prijedlog USKOK-a da im se produži istražni zatvor.

Sudac Mittermayer nije odredio ni mjere opreza, pa se tako ni Bašić ni Stipić ne moraju javljati policiji, niti su predali svoje putovnice.

Na ovu odluku USKOK ima pravo žalbe, ali žalba ne odgađa izvršenje.

Podsjetimo, sredinom veljače sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio jamčevinu koju su ponudile njihove obrane. Bašić je u nekretninama i novcu, kako se doznaje, ponudio 11 milijuna kuna, a Stipić ukupno 8.5 milijuna kuna. Uskok se na to žalio.

Pobjegli u BiH, još se ne zna kako su se vratili

Riječ je o dvojici osumnjičenika koji su bili u bijegu u BiH od pokretanja istrage u kojoj im je određen i istražni zatvor, a sredinom veljače su se pojavili u zatvoru u Remetincu i još uvijek nije poznato na koji su način ušli u Hrvatsku unatoč raspisanim tjeralicama.

Na ispitivanju pred Uskokovim istražiteljima negirali su sumnje da su, u aferi Vjetroelektrane, bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu uprave i gradonačelnici Knina Josipi Rimac nudili 45 tisuća eura mita kako bi im pogodovala pri dobivanju dozvola za gradnju vjetroelektrane Krš-Pađene.

Ostali su pušteni ranije

Bašić i Stipić su najduže ostali u pritvoru s obzirom na to da je Josipa Rimac iz Remetinca puštena krajem rujna prošle godine, a prije nje su na slobodu izašli HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić te kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija.

U nizu osumnjičenih ova je istraga u posljednjem proširenju, među ostalima, došla i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala Rimac da njenom bratu sredi državni ispit.

Istraga je pokrenuta i protiv državnog tajnika u Ministarstvu branitelja Ivana Vukića, kojeg se tereti da je sredio polaganje ispita vozaču ministra Tome Medveda te protiv Nevenke Benić, također državne tajnice u istom Ministarstvu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.