Hercegovački uštipak: Od jela siromaha do gastronomske poslastice

Hercegovački uštipak nekada je bio skromno jelo koje se najčešće pravilo kada bi u kući nestalo kruha, pa bi onda domaćice u zamjenu brže bolje ”čeljadi” napravile uštipke.

Postupak pravljenja uštipaka nije bio kompliciran, niti dugotrajan, a sastojke bi domaćice obično imale kod kuće.

Malo rakije

Pravog, odnosno preciznog recepta za uštipke nije bilo, sve se radilo od oka. Malo brašna, mlake vode, prstohvat soli, te malo rakije.

Rakija se dodavala kako uštipci ne bi bili premasni. U posljednje vrijeme domaćice dodaju mineralnu vodu kako bi se stvorili veći mjehurići na korici.

Postupak pravljenja uštipaka i danas je isti, kao i onda kada su ga pravile naše bake. Nakon što se zamuti smjesa, uštipci se prže u dubokom ulju. Peku se dok ne porumene s obje strane.

Nakon pečenja stave se kratko sa strane na papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Najčešće su se jeli uz pršut, slaninu, te sir iz mijeha.

Počasti goste s uštipcima

Nekada su se uštipci pravili umjesto kruha, a danas domaćice u Hercegovini spremaju uštipke ako žele počastiti goste. Neizostavni su dio menija na raznim proslavama u Hercegovini, a mnogi restorani su ih uvrstili u svoju ponudu svjesni da se radi o gastronomskoj poslastici.

Hercegovci su prepoznali važnost svojih uštipaka, te su podsjećamo organizirali Uštipak fest. Cilj ove manifestacije bio je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.

bljesak.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.